Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bojovník Alex už absolvoval vyšetrenia v Budapešti. Čoskoro by mu mali podať liek
Zdielať na

Bojovník Alex už absolvoval vyšetrenia v Budapešti. Čoskoro by mu mali podať liek

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Alex, bojovník, ktorý trpí spinálnou muskulárnou atrofiou, už pricestoval do nemocnice v Budapešti. Už čoskoro by mal dostať svoj liek Zolgensma, ktorý patrí k najdrahším medikamentom na svete.

"Ahojte kamaráti. Pozdravujem Vás z Budapešti. Je tu pekne a lekárky a sestričky sú tu veľmi milé. Pekne sa na mňa usmievajú a často ma aj chvália," takto opisujú Alexkovi rodičia jeho chvíle v budapeštianskej nemocnici. Pred niekoľkými mesiacmi chlapcovi rodičia ani netušili, či sa podarí vyzbierať dostatok peňazí na to, aby mohli cestovať do Maďarska, kde by mu podali liek, a vôbec, či to stihnú do termínu stanoveným lekármi. 

"Pred troma mesiacmi som len snívala o tom, že môj Alex, ktorý má veľmi ťažkú chorobu, by mohol dostať úplne nový liek. Liek, ktorý je ďaleko v Amerike a hlavne za tak obrovskú cenu, že pre nás, bežných ľudí, je jeho kúpa takmer nereálna. Predstava toho, že Alex nikdy nebude ani sedieť, nikdy nebude samostatný a viesť normálny život mi ale dala odhodlanie bojovať za získanie tohto lieku," napísala na sociálnu sieť Alexova mama Monika Brdárska.

Alex so svojou rodinou vycestoval do Budapešte začiatkom mája. V nemocnici mu už vykonali rôzne vyšetrenia, no a liek by mu mali podať už o niekoľko dní. Teraz je však dôležité, aby zostal zdravý. "Čoskoro už dostanem aj svoj liečik, len musím zostať zdravý a potom ma čaká prísna karanténa. Už sa teším na všetky tie veci, čo mamka s ockom vymyslia, aby ma v tej karanténe zabavil," píšu na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy