Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krčméry o otváraní škôl: Ak to dobre načasujeme, neprejaví sa to na epidemiologickej situácii
Zdielať na

Krčméry o otváraní škôl: Ak to dobre načasujeme, neprejaví sa to na epidemiologickej situácii

BRATISLAVA / Po zasadnutí konzília odborníkov premiér Igor Matovič vyhlásil, že v pondelok sa možno dozvieme radostnú správu - že deti opäť pôjdu do školy. Je to naozaj bezpečné? Jano Mečiar sa zašiel spýtať známeho odborníka Vladimíra Krčméryho, ktorý priebeh pandémie celkom presne odhadol už na začiatku.

Prednosta mikrobiologického ústavu LF UK a skúsený odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry už pred asi mesiacom tvrdil, že by sa školy mohli postupne otvoriť. "Pracujeme stále s touto alternatívou, nechcem však predbiehať tie odporúčania konzília odborníkov, pretože je nás tam okolo 15 a každý má na to špecifický názor, pretože každý z nás má špecifické skúsenosti a musíme sa teda prikloniť k odporúčaniu pediatrov, ktoré sú teda zväčša negatívne," vraví Krčméry s tým, že už sa hovorí o otváraní predškolských zariadení.  

Odborníci majú zatiaľ negatívne stanovisko, čo sa týka stredných a vysokých škôl. Podľa Krčméryho tam však nie je veľká potreba otvárania škôl. "Toto sú už skupiny študentov, ktorí sú schopní absorbovať tú výučbu online," vysvetľuje. 

"Máme tam aj hlasy psychológov a pediatrov, ktorí hovoria, že by zatvorené školy mohli mať aj negatívny dopad, ani nie tak na úroveň vzdelávania, ako skorej u tých detí, ktoré sú typu sociálne zdielneho, takže im to chýba," hovorí Krčméry. 

Podľa Krčméryho sú deti naďalej najmenej ohrozená skupina. "Deti môžu prenášať na rodičov a starých rodičov ten vírus. Sú však väčšinou asymptomatické. Je tam niekoľko imunologických zdôvodnení. Je tú určitá obava, že tým, že nemajú žiadne príznaky, tak na ne pozeráme ako na zdravých, ale môžu byť prenášači," konštatuje. Na druhej strane, ak tie počty nakazených budú dlhodobo klesať, tak ani medzi tými deťmi nebude nebude nejaký veľký počet tých prenášačov. 

"Je rozdiel zomrieť na vírus a zomrieť s vírusom. Po stránke mortality deti nie sú ohrozené," dodal Krčméry. "Keď to bude dobre načasované, neprejaví sa to na epidemiologickej situácii na Slovensku. Ja si viem predstaviť nejaký rozumný kompromis," povedal odborník k otváraniu škôl. 

Pozrite si reportáž o riešení školstva v zahraničí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy