Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čoraz menej závislých vyhľadáva pomoc. Odborník pre liečbu drogových závislostí opísal, čo za to môže
Zdielať na

Čoraz menej závislých vyhľadáva pomoc. Odborník pre liečbu drogových závislostí opísal, čo za to môže

SLOVENSKO / Predpovedať, ako to bude s COVIDOM-19 je ako hádanie z krištáľovej gule. K tomuto vyjadreniu hlavného hygienika sa prikláňa aj šéf Centra pre liečbu drogových závislostí. V rámci online tlačovej konferencie o tom informoval médiá, že obdobie koronavírusu má rovnako vplyv aj na liečbu závislých klientov. Dopyt po liečbe klesol najmä v oblasti "gamblingu". To, či sa koronakríza podpíše aj na vzostupe ľudí závislých od alkoholu sa podľa odborníka ukáže až o niekoľko rokov.

Zatiaľ čo vo februári poskytovalo centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave starostlivosť približne tisícke klienom, v apríli to bolo už o 300 menej. Podľa riaditeľa centra bolo dôvodom prijatie adekvátnych opatrení, ale aj strach samotných klientov pred nákazou.

"Tie najťažšie stavy aj napriek epidémii COVID a obavám, aj napriek tým obmedzeniam z nudzovéh stavu prichádzali," povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okrúhlica.


V rámci online tlačovej konferencie zverejnili údaje z centier pre liečbu drogových závislosti v Bratislave, v Banskej Bystrici či v Košiciach. Vyplýva z nich, že oproti februáru klesol v marci záujem o liečbu drogovo závislých, či závislých od alkoholu o približne 10 percent, v oblasti gamblingu o 33 percent.


V apríli to spomínané centrá pocítili ešte viditelnejšie. V prípade drog a alkoholu o 30 percent , čo sa týka dopytu po liečbe pre závislosť od patologického hrania o viac ako 70 percent.


"Zákaz herní, stávkových kancelárií, kasín vedie k tomu, že tie zdravotné následky sa výrazne zredukovali. Vlastne taká tá prohibícia," opísal situáciu Okrúhlica. O tej sa však nedá hovoriť v prípad alkoholu, ktorý je dostupný aj naďalej. Možný presun tzv.gamblerov do online sféry na internete odborník na závislosti pripúšťa, no len v minimálnej miere.


"Podstatná časť ľudí, ktorí majú problém s hazardnými hrami u nás, sú to tí, ktorí hrajú automaty, mnohí z nich ani nemajú počítač. A tam je veľmi malá pravdepodobnosť, že by mali vôbec možnosť prejsť na online hranie," dodal hlavný odborník pre závislosti.

V marci vyhlásený núdzový stav primal ľudí ostať vo svojich domácnostiach. Mnohí pracovali z domu, pričom sa na sociálnych sieťach diskutovalo aj o možnom zvýšenom požívaní alkoholických nápojov. "Prešli na home office alebo aj prišli o prácu, tak tam je predpoklad, že budu piť a piju aj mnohí viacej,"  konštatuje Okrúhlica.


Pre koronavírus prešlo centrum na liečbu závislostí od skupinových sedení k individuálnym. Ambulancie a liečba však funguju aj naďalej. A to za prísnych protiepidemických opatrení. 
V prípade možnej avizovanej druhej vlny nákazy koronavírusom je v rámci reprofilizácie nemocníc aj centrum pre liečbu drogových závislostí ochotné poskytnúť personál ako aj priestory. "My sme subjektom hospodárskej mobilizácie, takže sme pripravení, ak by bolo treba," uviedol riaditeľ centra.

Boj s pandémiou koronavírusu odsúva na  okraj záujmu ostatné choroby. Sú nimi napríklad aj astma a alergia:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy