Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na známej frekventovanej ceste menili elektrické vedenie po 50 rokoch. Vodičov budú čakať obmedzenia
Zdielať na

Na známej frekventovanej ceste menili elektrické vedenie po 50 rokoch. Vodičov budú čakať obmedzenia

STREČNO / Viacerí vodiči, ktorí včera ráno prechádzali cestou popod Strečno, zažili komplikácie. Energetici tam totiž mali naplánovanú prácu, ktorú museli urobiť spolu s pracovníkmi špecializovanej firmy. Policajti preto na tejto frekventovanej ceste zastavovali dopravu.

Práce chlapov vo výške sa dnes nezaobišli bez asistencie policajtov. "Keďže ide o náročnú a potenciálne nebezpečnú prácu tak bolo nevyhnutné aby sa v tejto oblasti nepohybovali žiadne autá," informoval hovorca SDD Miroslav Gejdoš.
Dôvodom bola demontáž starého elektrického vedenia, ktoré bolo natiahnuté nad cestou. Táto robota si vyžiadala rôzne špeciálne technológie i postupy. "Sú to všetko práce vo výškach, za pomoci horolezeckej techniky," opísal pracovník Vladimír Truchlý.


Dvaja eletromontéri, istení na stožiari, najprv prerezali vedenie, ktoré už doslúžilo. A hrubé kovové laná, postupne po jednom, ich kolegovia pomocou systému kladiek a navíjaku pomaly spúšťali dolu, na asfaltku. A preto musela byť prázdna. "Pôvodne sme počítali s tým, že cestu budeme uzatvárať medzi 8:00 a 15:00 štyrikrát, vždy na pol hodinu, ale nakoniec sa ukázalo, že stačili iba dve uzávery,"

Demontáž je súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie dvoch vedení veľmi vysokého napätia, ktoré prechádzajú Strečnianskou úžinou. "Ide o strategicky dôležité vedenia, ktoré majú veľký význam pre celý sever stredného Slovenska. Pochádzajú  ešte zo 40-tych a 50-tych rokov, čiže majú za sebou viac ako pol storočnú prevádzku," dodal hovorca. V náročnom teréne ich čaká ešte veľa práce. V úseku dvadsiatich kilometrov budú musieť postupne natiahnuť celkovo až 150 kilometrov nového vedenia.

​Na žilinskom sídlisku sa odohrala dráma. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy