Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri osade v Žehre vzniká ďalšia na pokyn krízového štábu. Slúžiť bude pre nakazených a ich rodinu
Zdielať na

Pri osade v Žehre vzniká ďalšia na pokyn krízového štábu. Slúžiť bude pre nakazených a ich rodinu

ŽEHRA / Pri žehrianskej osade vzniká ďalšia. Budujú ju stavbári na pokyn krízového štábu. Pripravujú podmienky pre 100 ľudí, ktorých chcú presťahovať z osady. Ide o nakazených a ich blízkych. Aktuálne je tam pozitívnych 25 ľudí. Karanténne stredisko vzniká oproti osade. Využijú aj školské objekty, ktoré tam už stoja.

"To karanténne zariadenie pozostáva z existujúcej základnej školy, ktorá bude slúžiť na karantenizáciu. A taktiež z kontajnerov, kde budú títo ľudia ubytovaní," vyjadril sa člen permanentného krízového štábu Peter Pollák. 

V pondelok by sa sem malo presťahovať 68 ľudí. Zvyšné kapacity si nechávajú ako rezervu. Obyvatelia si musia zbaliť iba osobné veci. Zariadenie im poskytne zvyšný komfort. "Prikrívky, paplóny, deky, stoly stoličky, priestor na sprchovanie, priestor na toaletu. Spoločná kuchyňa tam bude," poznamenal Pollák. 

V novovznikajúcom karanténnom stredisku bude aj personál. Terénni sociálni pracovníci, ošetrovateľ, zdravotníci, vojaci či policajti. Sťahovanie sa začne v pondelok. Podľa Petra Polláka prípravné práce prebiehajú načas.

Osada na 4 sektory

Pre chystané celoplošné testovanie rozdelili osadu na 4 sektory. Tri z nich budú postupne testovať od začiatku týždňa. Štvrtým sektorom je vznikajúce karanténne stredisko. Korzovať medzi nimi možné nebude. Celá stratégia krízového štábu stojí na maximálnej spolupráci obyvateľov osady. "Naozaj je veľmi dôležité, aby sa všetci dali otestovať, všetci pozitívni odišli," podotkol Pollák. 

Pomôcť sa rozhodla aj firma, ktorá vyrába ochranné masky na tvár. Každý jeden z obyvateľov osady, aj personál, ktorý sa o nich stará, dostane ochrannú pomôcku. "Je to len otázka disciplíny. Aby naozaj tí ľudia v tom období karantény, naozaj tú masku používali," dodal Artur Gevorkyan, majiteľ firmy, ktorá rozdala ochranné pomôcky. 

Podľa regionálnej hygieničky by sa mala karanténna oblasť v osade pomaly zmenšovať. Závisí to aj od výsledkov testovaní, ktoré začnú v pondelok.

"Všetko záleží na tom, ako dopadnú testy. Ako budú ľudia pristupovať k testovaniu. A podľa toho, koľko v danej lokalite bude pozitívnych prípadov. Musí byť celý sektor, musí byť jasné, že sa v sektore nachádzajú už len negatívni ľudia," uzavrela regionálna hygienička Renáta Hudáková.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy