Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Otvoria školy? Ministerstvo školstva to úplne nevylučuje
Zdielať na

Otvoria školy? Ministerstvo školstva to úplne nevylučuje

BRATISLAVA / Návrat detí do škôlok a do niektorých ročníkov škôl ešte počas tohto školského roku už prestáva byť nereálny. Túto možnosť v stredu na sociálnej sieti pripustil bratislavský župan a pripravuje sa na ňu aj ministerstvo školstva, no definitívne slovo budú mať aj v tomto prípade epidemiológovia. Ako o najskoršom termíne sa hovorí už o prelome mája a júna. Ministra sme zastihli na jednom bratislavskom gymnáziu, kde diskutoval práve o tom, v akom režime by mohli školy v prípade otvorenia fungovať.

"Pripravujeme sa na to, že by sa školy mohli v najbližších týždňoch otvárať. Ja chcem vidieť, ako sú zabezpečené," povedal minister školstva Branislav Gröhling. Aj keď definitívne rozhodnutie o otváraní škôl ešte nepadlo, minister už chodí po školách a diskutuje o tom, ako by to ešte tento školský rok mohlo vyzerať. 

"Určite nás nečaká klasické vzdelávanie, v triedach, plné hodiny, plné predmety, bude to nejaký spôsob vzdelávania, socializácie, psychohygieny," dodáva minister školstva. Ak sa zariadenia otvoria, ako prvé sa vraj plánujú škôlky a potom prvý stupeň základných škôl spolu s piatym ročníkom. Práve s týmito deťmi zostávajú rodičia doma na OČR. "Zvažujeme, aby sme uvoľnili najprv materské školy a následne prvý stupeň základných škôl a potom postupne, uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia. Je veľký predpoklad, že ak budeme otvárať školy, tak budú aj družiny," vysvetlil Gröhling.

Otázka je, či to bude povinné alebo dobrovoľné tak pre deti ako aj pre učiteľov, z ktorých majú takisto niektorí obavy z nákazy. "Diskutujeme o tom, že akú voľnosť a za akých kritérií, podmienok," hovorí minister. "Sú prípady aj učiteľov, že oni nenastúpia do školy, že sa obávajú, lebo žijú v spoločnej domácnosti so starými rodičmi," povedal riaditeľ Gymnázia Ladislava Novomeského Norbert Kyndl.

Triedy sa zrejme budú musieť rozdeliť do skupín, aby sa dodržali odstupy. Otázka je, či by sa striedali po dňoch alebo pôjdu v dvojzmennej prevádzke. Nie je jasné, či niektoré ročníky nezostanú pri online výučbe. Zatiaľ sa nevie, ako budú vyzerať prijímačky na 8-ročné gymnáziá, prihlášku treba poslať do 15.mája a až potom sa dozvieme podmienky.

"Po 15.máji budeme vyslovovať podmienky, ako budú prebiehať," poznamenal minister.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy