Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trnavská Zlieváreň končí: Viac ako 150 zamestnancov prepustili, výplaty nevideli už mesiace
Zdielať na

Trnavská Zlieváreň končí: Viac ako 150 zamestnancov prepustili, výplaty nevideli už mesiace

TRNAVA / Na Slovensku končí ďalšia fabrika. Trnavská Zlieváreň prepustila viac ako 150 zamestnancov. Za posledné mesiace nevideli ani jediné euro. Firma, ktorá vyrábala odliatky pre automobilový priemysel, končí po 27 rokoch. Zamestnanci sú zúfalí a dúfajú, že sa k svojim výplatám dostanú.

Viac ako 100 ľudí nedostala svoje výplaty už tri mesiace. Väčšina z nich má existenčné problémy. "Majiteľ nekomunikuje, nevieme čo bude ďalej, stále len sľuby, sľuby, sľuby. Chceme vedieť čo bude ďalej a či nám vyplatia to, čo nám dlhujú," vyjadril sa jeden zo zamestnancov. "25 rokov by som mal odrobených na budúci mesiac. Polovičku životu som tu nechal. Ozaj kus života som tu nechal," pokračoval ďalší.  

Desiatky zúfalých zamestnancov prišli v utorok ráno o desiatej pred spoločnosť, ktorá im dlhuje peniaze. Niektorým až do troch tisíc eur. Väčšina z ľudí už dostala výpoveď. Niektorí zamestnanci pracovali v Trnavských Zlievarniach viac ako 25 rokov a tvrdia, že takýto koniec si nezaslúžili. "Toto je vďaka, za to čo som mala dostať vernostné, tak som dostala výpoveď," poznamenala zamestnankyňa. 

 "My sme vykonali prácu poctivo, takže si za to zaslúžime zaplatenie. Našťastie mám manžela, ktorý ma živý. Už tri mesiace som bez koruny," vyjadrila sa ďalšia zo zamestnankýň. Podľa zamestnancov má firma finančné problémy už takmer rok. Objednávok bolo stále menej a menej.

Dospelo to až do štádia, že na súde je podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. Trnavská Zlievareň, ale nedlhuje iba svojim bývalým zamestnancom. Firma má sekeru vo výške viac ako 217 tisíc eur aj v sociálnej poisťovni. "Jediná možnosť ako sa dostať nejakému príjmu je to, aby sme sa dostali k tej sociálnej dávke z toho garančného fondu," podotkol zamestnanec firmy. 

Po rokovaniach odborov s vedením Trnavskej Zlievarne prišiel pred zamestnancov právny zástupca firmy a vyhlásil, že ľudia majú byť bez obáv a za svoju odrobenú prácu dostanú peniaze zo sociálnej poisťovne z garančného fondu. Majiteľ sa pred zúfalých ľudí ukázať neprišiel. "Akonáhle som povedal dostaneme potvrdenie, že bol nejaký návrh podaný, vyplníme tlačivo, postupne budú podávané v rámci časových možností žiadosti o výplatu týchto dávok," uviedol právny zástupca firmy Peter Sopko. 

Zamestnanci by tak mohli dostať peniaze do dvoch mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy