Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prichádza druhá fáza uvoľňovania. Sulík s Kollárom a Pellegrinim vyzývajú na väčšie otvorenie ekonomiky
Zdielať na

Prichádza druhá fáza uvoľňovania. Sulík s Kollárom a Pellegrinim vyzývajú na väčšie otvorenie ekonomiky

SLOVENSKO / Všetky obchody, okrem nákupných centier, by sa mohli podľa premiéra otvoriť od stredy 6-teho mája. Podľa Borisa Kollára a Richarda Sulíka by mohla druhá fáza uvoľnenia opatrení prísť ešte aj skôr. Minister hospodárstva totiž opakovane upozorňuje na zničujúci dopad na ekonomiku.

"Zajtra má vystúpiť zo zásadným vyhlásením premiér Igor Matovič a som presvedčený, že bude mať dobré správy pre obyvateľov," informoval predseda parlamentu Boris Kollár. Vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík už dlhodobo vyzýva na zmenu: "Otvorme ekonomiku. Omnoho väčšie riziko je ekonomická recesia ako koronavírus,"  povedal. 

Vo vzácnej zhode s členmi koalície je aj opozičná strana Smer. "Už je žiadúce, aby sme postupne uvoľňovali aj ďalšie typy prevádzok a služieb, pretože z dlhodobého hľadiska títo ľudia naozaj nevydržia mesiac alebo dva bez príjmov," uviedol expremiér Pellegrini. "Musí sa okamžite reagovať aj kvôli ekonomike, aby sme to Slovensko späť vrátili do života pred tým," dodal poslanec za SMER-SD  Richard Raši.


Richard Sulík ale zhodu s premiérom Igorom Matovičom stále nenachádza. Podľa ministra hospodárstva je naša ekonomika momentálne vyšťavená. Preto sa obáva, že nás čaká jedno celé stratené desaťročie, čomu chce zabrániť. "Nie je to dobré. NBS, že predpovedala cez 9 percent pokles. To je na mierové časy niečo strašne vysoké,"  okomentoval Sulík.

Podľa Richarda Rašiho by sme si mali brať príklad z krajín ako je Česko, Rakúsko alebo Nemecko.
"A ísť minimálne tak rýchlo v otváraní našej ekonomiky ako idú oni. Pretože zo všetkých týchto krajín máme najlepšie výsledky, ale z hľadiska postupného otvárania ekonomiky ideme najpomalšie," povedal. 

Ako informoval premiér v pondelok má zasadnúť kolégium, ktoré má rozhodnúť o zmene.  Otvoriť by  sa mohli  všetky obchody okrem obchodných centier. "Ja si myslím, že veľmi rýchlo príde aj k tým veľkým nákupným centrám," dodal Kollár.


Pritom rezonuje aj problém s meškaním ekonomickej pomoci pre prevádzky, zamestnancov a zamestnávateľov.
"Dodnes na účtoch skončilo len asi niečo cez 11 a pol milióna so sľubovanej miliardy. Obrovský problém," skritizoval vládu expremiér Pellegrini."Pýtal som sa na to. 56-tisíc žiadostí prišlo, z toho 34-tisíc už je podpísaných z jednej druhej strany. A cez 21-tisíc vyplatených. Takže teraz tá nábehová krivka začína stúpať," reagoval Kollár. 

2. Fáza uvoľnenia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19

Ubytovanie

  • krátkodobé
  • bez spoločného stravovania
  • jedlo na izbu
  • s WC a kúpeľňou
  • bez iných služieb

Salóny (za sprísnených podmienok)

  • kaderníctva
  • manikúra
  • pedikúra

A do popredia sa dostáva aj dlho požadované odškodnenie za nájmy. Česko s tým už prichádza. "My sme s ministerkou spravodlivosti pani Kolíkovou vypracovali už legislatívny návrh, ktorý je, dovolím si povedať lepší ako ten český. Treba ho už len prijať. Uvidíme ako dopadne najbližšia vláda,"  povedal Sulík.
Podľa  Pellegriniho je najhoršie, že sa niektorým nájomníkom dokonca nájomné zmluvy zvyšujú. Pretože mestá a obce výrazným spôsobom zvýšili dane z nehnuteľností pre tento rok.

A majitelia podnikov a reštaurácií žiadajú premiéra aj o zváženie možnosti okamžitého otvorenia terás a záhrad. Aj preto je už v obehu petícia, ktorú podpísalo viac ako 700 ľudí. Obávajú sa totiž už tretieho výplatného termínu od zatvorenia prevádzok. "Fakt to riziko nie je tak veľké, aby sme ich museli hnať do krachu. Ja som teda jednoznačne za to, aby už zajtra, aj dnes to malo byť, otvorili tie terasy," uviedol vicepremiér Sulík."Za nejakých rozumných rozostupov tých pár stolov by určite tie reštaurácie privítali. Čakám, kedy dôjde k odstráneniu rozporu medzi premiérom Matovičom a ministrom Sulíkom. Treba sa prestať hašteriť a vec riešiť," dodal Pellegrini. 

​So zaujímavou myšlienkou vykĺznutia z koronakrízy prichádza ex-šéf Európskej centrálnej banky. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy