Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kým jedni povolali súkromnú firmu, druhí využili dobrovoľných hasičov. V Sabinove a Prešove dezinfikujú ulice
Zdielať na

Kým jedni povolali súkromnú firmu, druhí využili dobrovoľných hasičov. V Sabinove a Prešove dezinfikujú ulice

SABINOV/PREŠOV / V uliciach Sabinova a Prešova sa pohybujú dezinfekčné čaty. Špeciálnym roztokom čistia verejné priestranstvá, kde sa pohybuje veľa ľudí. V Sabinove v boji s koronavírusom pomáha súkromná firma. Ulice Prešova dezinfikujú dobrovoľní hasiči.

V Sabinove začali s dezinfekciou zastávok a najviac frekventovaných ulíc. V pláne je asi 6000 štvorcových metrov.
"Vzhľadom na to, že je to špecifický prostriedok, trochu sme sa za ním aj čakali, je ekologický neškodný," povedal primátor Sabinova Michal Repaský "Pri dezinfekcii povrchov aplikujeme prostriedok rozprašovaním, jemné striekaním dezinfekčného prostriedku," povedal konateľ dezinfekčnej firmy Daniel Lukáč 

Z mestskej kasy vyčlenili v Sabinove na dezinfekciu zatiaľ 1500 eur. Metóda, ktorú zvolili, by mala byť účinná približne dva týždne. Záleží to ale aj od počasia. Za sebou už majú dezinfekciu miestnej polikliniky a teraz prišli na rad verejné priestranstvá. "Používame prostriedok na báze vodíka, ktoré podporuje striebro. Plní funkciu tú že predlžuje účinok," opísal konateľ firmy Daniel Lukáč. Ako nám povedal primátor Sabinova prostriedok je odolný voči vysokým teplotám a jeho účinok môže byť dva až tri týždne.


V Prešove sa do dezinfekcie pustili na žiadosť mesta dobrovoľní hasiči. Za sebou majú už štyri dni v teréne a čakajú ich ďalšie. Dezinfekciou vystriekali okolie stanice, autobusové zastávky, ale aj mestský park či detské ihriská. "Zameriavali sme sa po dohode s hygienikom hlavne na tie miesta kde je väčší počet ľudí, dezinfikovali sme aj vonkajšie priestory domovov dôchodcov," povedal Branislav Obal z dobrovoľného hasičského zboru Prešov. 

Najčítanejšie správy