Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Humenné "odmietlo" prijať do záchytného tábora nakazených ľudí. Ministerstvo vnútra uvádza iný dôvod
Zdielať na

Humenné "odmietlo" prijať do záchytného tábora nakazených ľudí. Ministerstvo vnútra uvádza iný dôvod

Zdroj: noviny.sk

HUMENNÉ / 25 obyvateľov rómskej osady zo Spiša mali priviezť do záchytného tábora v Humennom. Tieto informácie avizoval minister obrany Jaroslav Naď. Primátor Humenného však aj na základe viacerých telefonátov od znepokojených obyvateľov s týmto nesúhlasil. Ľudí zo Spiša napokon nepriviezli. Rezort vnútra ako dôvod, prečo ich nepriviezli, uviedol čosi iné.

Podľa ministerstva vnútra by práve tento objekt mohol slúžiť ako karanténne zariadenie. Minister obrany Jaroslav Naď v pondelok avizoval, že vyše 20 ľudí zo Spiša bude prevezených do karantény do štátneho zariadenia v Humennom.

"Od včera, kedy boli tieto správy medializované som zachytil obavu veľkého počtu obyvateľov Humenného, písali mi na sociálne siete aj sms, aby som s tým niečo urobil," uviedol primátor mesta Humenné Miloš Meričko. V Humennom preto zasadal hneď ráno krízový štáb.

Obava občanov 

"Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra požiadala včera o pomoc o umiestnenie pozitívne testovaných obyvateľov," potvrdil Ondrej Múdry, prednosta Okresného úradu v Humennom. "Na okresnom krízovom štábe, ktorý bol dnes zvolaný som vyjadril svoj nesúhlas s tým, aby boli do Humenného do záchytného tábora, ktorí sú pozitívne testovaní na Spiši," vyjadril sa aj primátor. 

Momentálne sa v záchytnom tábore v Humennom nachádza 16 migrantov, ktorí u nás požiadali o azyl. Zariadenie má kapacitu 250 miest. "Pre mňa je dôležité a kľúčové, aby som chránil zdravie obyvateľov mesta Humenné a keďže záchytný tábor sa nachádza v širšom centre mesta, tak je to z môjho pohľadu neprijateľné," dodal Meričko. 

Stiahli žiadosť? 

Do Humenného však napokon nepriviezli nikoho. "K v pondelok medializovaným informáciám a žiadosti skupiny rómskych občanov ísť do štátnej karantény MV SR disponuje informáciou, že Rómovia napokon svoju žiadosť stiahli," informoval tlačový odbor ministerstva vnútra Michaela Paulenová. 

Podľa ministerstva vnútra bol do štátnej karantény prevezený iba jeden občan z obce Bystrany. Toho umiestnili do Bardejova.

"Čo sa týka využitia záchytného tábora v Humennom ako karanténneho zariadenia, touto možnosťou sa zaoberáme," dodala Paulenová. "Je to zariadenie ministerstva vnútra, takže posledné slovo bude mať aj tak ministerstvo," dodal primátor. 

V utorok sa v obciach Krompachy a Žehra, ktoré sú v karanténe, konala informačná kampaň o tom, čo je štátna karanténa a o jej využití.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy