Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaká nás posviatočná zmena. Počasie v najbližších dňoch bude ako na hojdačke
Zdielať na

Čaká nás posviatočná zmena. Počasie v najbližších dňoch bude ako na hojdačke

SLOVENSKO / Nedeľa bola ešte extra teplá, s teplotou do 24°C,  ale už neskôr večer začalo na juhozápade jemne decentne pršať zo zväčšenej oblačnosti. To bol prvý príznak, že sa začína niečo s počasím, ktoré bolo až dosiaľ ustálené a teple, diať. 

V noci bolo teplo, len na severe a v dolinách a kotlinách bola teplota pod 5°C . Počasie sa ale začína meniť. Sviatočný pondelok bude mať oblakov spočiatku menej, ale počas dňa oblakov pribudne a postupne sa objavia aj zrážky, popoludní už budú zrážky miestami. Objavia sa aj búrky, tie nebudú tak časté, ale môžu byť sprevádzané krúpkami a prechodným zosilnením vetra.
Naďalej bude teplo, lokálne až dusno, Denné maximum bude od 19 do 24, na severe okolo 17°C. Vietor od juhozápadu do 25, v nárazoch prechodne okolo 55-65 km/h. 
Oblačnosť a aj  zrážky sú už predzvesťou postupujúceho studeného frontálneho rozhrania, ktoré k nám opäť prinesie studený, pôvodom arktický vzduch. 
Už v noci na utorok bude prevládať veľká oblačnosť s prehánkami, pričom  hranica sneženia bude klesať až na cca 600 m, bude fúkať a razantne sa začne ochladzovať. Noc na utorok bude stále oblačná a so zrážkami, od spomínaných asi 600 m to budú zrážky snehové. Teplota poklesne na 6 až 0, ale na Kysuciach, Turci, Liptove, Spiši a na Zamagurí poklesne teplota na 0 až -4°C. Cez deň bude prevládať premenlivá, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť a početné prehánky, aj naďalej od asi 600 m snehové. Bude veterno a citeľne chladno.
Denná teplota poklesne na 7 až 12, na severe okolo 5°C. Vietor od severozápadu až severu do 35, v nárazoch miestami až okolo 70 km/h.  Tento  vietor ešte bude umocňovať pocit chladu. 
Za týmto studeným frontom sa k nám dostane studený vzduch a rozšíri a vysoký tlak vzduchu. Ten  v stredu ráno prinesie mráz aj do nížin krajiny a cez deň sa vzduch prehreje na 12 až 17°C, na severe a Spiši bude iba okolo 10°C. 

V ďalších dňoch sa zase citeľne oteplí a teploty sa dostanú v nížinách Slovenska nad 20°C. 
Aprílové počasie je naozaj veľmi premenlivé , ale pranostika Keď je Veľká noc jasná a pekná znamená to hojnú úrodu nám dáva nádej, že naše špajze budú plné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy