Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otec Gombita: Zažívame veľkú školu, z ktorej sa máme čosi naučiť
Zdielať na

Otec Gombita: Zažívame veľkú školu, z ktorej sa máme čosi naučiť

PREŠOV / Mimoriadne opatrenia zasiahli aj živú Krížovú cestu. Vďaka zinscenovanému biblickému príbehu sa Prešov na Veľkú noc vracia do minulosti. Autorom nápadu je známy farár Peter Gombita, ktorý však tento rok zostal v kruhu bezdomovcov v Oáze v Bernatovciach.

Rok čo rok lákala živá Krížová cesta do centra Prešova tisíce ľudí. Tento rok to bolo bez divákov a centrum Prešova bez živej Krížovej cesty. "Sme to jednoducho zabalili, alebo vzdali, pretože sme videli tie nariadenia," vysvetlil farár Peter Gombita. 

Medzi protagonistami boli každý rok aj bezdomovci. Ľudia, ktorí sa uchýlili v zariadení farára Petra Gombitu. V oáze v Bernatovciach žije viac ako 300 ľudí. Pre prísne opatrenia tu platí nielen zákaz návštev, ale aj vychádzania. Otec Gombita si uvedomuje, že čo sa týka hygieny, ide o zraniteľnú a rizikovú skupinu.

Sú to ľudia, ktorí často prišli o rodinu a potom aj strechu nad hlavou. Ľudia s neľahkým osudom. Dokonca takí, ktorí prežili koncentračný tábor ešte ako deti. Kto môže, pomáha s drevom, varením alebo ošetrovaním. "Stále sa s tým neviem vysporiadať, že HDP 4,5% percenta, a toto má byť vizitka života v spoločnosti a tej ekonomiky?" povzdychol si Otec Gombita. 

Ľudia, o ktorých nejaví nik záujem. I keď sa zastavil nejeden politik, ostáva všetko na pleciach veľkého človeka, ktorému osud týchto ľudí nie je ľahostajný. Napriek neľahkému osudu im farár Gombita dáva nádej na lepší život. Z vývarovní im zháňa jedlo, ktoré sa nepodarí predať. No aj tu si spolu varia, starajú sa o zvieratá i pestujú zeleninu. "Paradajky, papriku pestujeme, uhorky, celý rok proste. Dva tri týždne vydrží jedna kravka, vedeli by sme tak akosi prežiť," povedal otec Gombita. 

No teraz pre opatrenia ani oni nemajú sväté omše. V nedeľu sa len farár v rúchu prejde pomedzi nich. Každý sa teraz musí zamyslieť aj nad tým, čo priniesla celosvetová pandémia."Vesmír či Boh udelil, aby sme osobne teraz prežívali každý sám. A je to asi tak dané systémom, svetom, Bohom, že aby sme zažili aj túto situáciu ako veľkú školu, ako veľkú učebnicu, a z nej sa máme čosi naučiť," uviedol na záver otec Gombita.

Veľkú noc si môžete uctiť aj doma, hovorí teológ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy