Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Korona TeMerel. V prešovskej Starej Tehelni vytiahli do boja proti koronavírusu aj nápisy v rómčine
Zdielať na

Korona TeMerel. V prešovskej Starej Tehelni vytiahli do boja proti koronavírusu aj nápisy v rómčine

PREŠOV / V prešovskej lokalite Stará Tehelňa obyvatelia už hrozbu pandémie vnímajú inak ako pred niekoľkými týždňami. Tiež majú rešpekt a boja sa. Väčšina už vychádza z bytov len v najnutnejších prípadoch. Včera sa tam na základe objednávky krízového štábu pustili do dezinfekcie.

Ešte len nedávno v tejto lokalite robili deratizáciu. Dnes sa zamestnanci špecializovanej firmy pustili do dezinfekcie. Podobné firmy dnes majú plne kalendáre. Popri dlhodobo plánovaných deratizáciách, či dezinsekciách, ktoré vykonávajú v konkrétnych obdobiach im teraz pribúdajú objednávky v boji proti pandémii. Aj o tejto rozhodol krízový štáb.

"Rozdelili sme to na dezinfekciu vonkajších a vnútorných priestorov. Na vonkajšie priestory aplikujeme prípravky s obsahom aktívneho chlóru," vraví konateľ deratizačnej firmy Ľubomír Červeňák. Na dezinfekciu vnútorných priestorov používajú aj takzvané elektrostatické pištole, vďaka ktorým sa zvyšuje účinok prípravku, ako aj jeho priľnavosť na aplikovaný povrch.

Postrek robili až k dverám do bytov. Hlavne na miesta, s ktorými prichádza do styku ľudská ruka. "Prípravky na báze polymérovej dezinfekcie sú charakteristické silným antibakteriálnym a antivírusovým účinkom," vraví Červeňák. 

Na Starej Tehelni vytiahli do boja proti koronavírusu aj nápisy v rómčine. Tie pripravili v miestnom komunitnom centre Rómskeho inštitútu. Bežne v takomto počasí sa ľudia prechádzajú po vonku. Dnes ich bolo len zopár, zväčša deti. Aj tých bolo menej ako členov občianskej hliadky. Ľudia sú už zodpovednejší a sú doma. A v komunitnom centre vlastnými silami zháňajú pre nich ochranné pomôcky.

"Sanitačné prostriedky do každého bytu a taký informačný balíček," vraví odborný garant komunitného centra Peter Németh, podľa ktorého sa aj disciplína medzi obyvateľmi výrazne zlepšila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy