Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úroda ovocia na Slovensku bude slabšia. Pre mrazivé noci viac ako polovica stromov nezarodí
Zdielať na

Úroda ovocia na Slovensku bude slabšia. Pre mrazivé noci viac ako polovica stromov nezarodí

JUŽNÉ SLOVENSKO / Viac ako milión eur vynaložili počas štyroch nocí ovocinári v sadoch Slovenska na záchranu tohtoročnej úrody pred mrazmi. Napriek tomu viac ako polovica stromov nezarodí. Otázkou zostáva, či sa v tomto roku vôbec dopestuje na Slovensku nejaké ovocie, keďže do troch zamrznutých v máji je ešte ďaleko.

"Momentálny stav je 95 – 99 percent zmrznutého," povedal Dušan Szabó, ovocný sad "pannonia fruit". Pred týždňom ešte nádherne rozkvitnutý marhuľový sad v Dulovciach v súčasnosti vyzerá tak, ako keby po stromoch prešiel plameňomet. "Mali sme v sade mínus 7 stupňov. My sme sa snažili proti tomu bojovať, ale pri takých nízkych teplotách už to nie je veľmi účinné," skonštatoval Szabó.


Na záchranu 17 hektárového sadu v priebehu štyroch mrazivých nocí reálne vynaložili 50 tisíc eur. "Minimálne 10 hektárov sme museli kúriť. My sme mali noci, keď sme vypálili 300 kusov na hektár, aj tak to nepomohlo," vyjadril sa Szabó.


Škody môže spôsobiť aj protimrazová závlaha pri nízkych a dlhotrvajúcich mrazoch. V sadoch vo Dvoroch nad Žitavou s jabloňami, čerešňami i broskyňami prežívali rovnakú nočnú moru. "Celkom dobre sa s týmito mrazmi vysporadúvajú jahody. Tam zatiaľ nevidíme žiadne škody. Čerešne - niektoré odrody zmrzli na 90 percent, na broskyniach až 50 percent úrody je preč," zhodnotil Peter Drobňák, Emilove Sady.

"Z priemernej úrody 50 tisíc ton ročne sa v tomto roku pre mrazy urodí približne 30 tisíc ton ovocia," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holécziová. Na záchranu kvetov a pukov pred mrazmi v sadoch Slovenska vynaložili ovocinári počas týchto nocí viac ako jeden milión eur.

"Tie jarné mrazy na konci apríla, začiatkom mája sú už dá sa povedať úplne bežné v našej lokalite," povedal Drobňák. "Už my nevieme ako proti nim zabojovať. Mráz vyštípal úplne kvety, toto všetko opadá, tu nebude žiadny plod," dodal Szabó. V priebehu týždňa bude jasné, koľko plodov odpadne a či sa vôbec niečo zachová.

Teplá zima v kombinácii s arktickým mrazom dáva ovocinárom zo Slovenska poriadne zabrať. Viac sa dozviete aj v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy