Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V Nitrianskom kraji sa objavili falošné eurobankovky
Zdielať na

V Nitrianskom kraji sa objavili falošné eurobankovky

Zdroj: TV JOJ

Nerozmieňajte bankovky na ulici!

Jedná sa o bankovky nominálnej hodnoty 50 a 100,- €. Ani jeden falzifikát však nebol vyrobený v Slovenskej republike. Všetky falošné eurá pochádzajú z inej európskej krajiny.

Pre občanov je preto dôležité, aby poznali pravé bankovky podľa ochranných znakov, ktoré sa na nich nachádzajú. Ľahko sa totiž môže stať, že sa im do peňaženky dostane falošná eurobankovka. Veľmi často to však občania zistia, až pri platení v obchode alebo na pošte, čím sa dostanú do nepríjemnej situácie. 

Polícia preto upozorňuje občanov na riziko, ktoré im hrozí pri rozmieňaní bankoviek na ulici alebo pri podomových predajoch. V prípade, ak občana osloví na ulici cudzia osoba a požiada o rozmenenie bankovky, bankovky nerozmieňať! 

Taktiež by mali predajcovia byť obozretní pri preberaní veľkej sumy od kupujúceho. 

Hlavne ak si zákazník kupuje jednu vec za malú sumu a platí veľkou bankovkou. Predajca by sa mal presvedčiť o pravosti  bankovky hneď pri preberaní peňazí. Stáva sa totiž, že to, že sa k nemu dostala falošná bankovka zistí až po odchode kupujúceho.  

V prípade, že občan bude platiť  bankovkou o ktorej vedel, že je falošná dopúšťa sa zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. 

Ak by sa občanovi predsa len do rúk dostal falzifikát, je potrebné spomenúť si na skutočnosť, kde, kedy a za akých okolností sa k takejto bankovke dostal.


Zdielať na

Najčítanejšie správy