Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starostlivé dediny pomáhajú svojim občanom. Rozdali im rúška, robia nákupy aj varia obedy
Zdielať na

Starostlivé dediny pomáhajú svojim občanom. Rozdali im rúška, robia nákupy aj varia obedy

ZÁHORIE / Na Záhorí sú obce, ktoré sa už postarali o všetkých dedinčanov. Rozdali im zadarmo rúška, pre seniorov robia nákupy a varia aj obedy. Chcú, aby sa obyvatelia nad 65 rokov zdržiavali doma. V Jablonici nedajú dopustiť ani na vitamíny z prírody.

V obci Brodské býva vyše 2500 obyvateľov. Pre všetkých majú ušité rúška, pre dospelých sú rozdané a teraz balia pre deti. Rúška im ušili pracovníčky miestnej firmy, ktorá niekedy vyrábala autopoťahy. "Boli sme tu štyri a traja dobrovoľníci, ktorí nám pomáhali," opísala miestna obyvateľka.

Postarali sa nielen o svojich obyvateľov, ale aj  o ľudí, ktorí pôsobia v dedine.  Starostka je im vďačná: "Ušili nám 3 tisíc rúšok a potom dobrovoľníci nám roznášali po celej dedine. Obvodnému oddeleniu policajného zboru sme dali  40 rúšok, dali sme na poštu, do domova sociálnych služieb,  všetkým predavačkám."


V obci sa rozhodli každý deň rozvážať obedy pre dôchodcov. "Aby seniori nemuseli chodiť po obci, aby sme ich ochránili, sme dali do rozhlasu, že im budeme variť obedy," dodala starostka. Niektoré obce túto službu pre občanov zrušili, aby do kuchyne nezavliekli  nákazu cez obedár. V Brodskom všetky obedáre od dôchodcov prejdú umývačkou riadu.

V obci Jablonica okrem nosenia rúška, sa snažia vďaka prírode si zlepšovať imunitu. 
"Chodíme do lesa na medvedí cesnak, ktorý je  silný antioxidant, je to živý vitamín C, ktorý nemusíme kupovať z lekárne."  povedala kuchárka z obce. Posekaný medvedí cesnak dávajú na chlieb s maslom, alebo pridávajú ho do domáceho chleba.

Ovčiari  majú  obavy, čo budú robiť s mliekom. Pozrite  si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy