Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do Gelnice dorazil špeciálny biohazard tím. Osada v časti Háj zostáva naďalej v karanténe
Zdielať na

Do Gelnice dorazil špeciálny biohazard tím. Osada v časti Háj zostáva naďalej v karanténe

GELNICA / Dnes je tretí deň gelnická osada v časti Háj v karanténe. Primátor mesta týmto odštartoval lavínu rokovaní krízových štábov, hasičov, policajtov aj Ministerstva Vnútra. Napätie v osade pokračuje, mladému mužovi, ktorý nedodržal karanténu, už odobrali vzorky, ktoré poslali na testy. Až tie ukážu či má v sebe nebezpečný vírus.

 Do Gelnice dnes dorazil špeciálny biohazard tím zložený z košických hasičov. Ich jediným cieľom bolo odobrať vzorky mužovi, ktorý nedodržal povinnú karanténu. Biohazard tím sa musel na na zásah poriadne pripraviť. Hasiči musia mať na sebe špeciálne ochranné obleky, tri vrstvy rukavíc. Všetko musia mať zabezpečené tak, aby vírus sa na nich nedostal.

Samotný odber bol záležitosťou pár minút. Mladíkovi vzali stery z ústnej dutiny aj z nosa. Tie potom zabalili a umiestnili do chladničky. Boli tak pripravené na transport do laboratória. "Odberový tím, túto vzorku biologického materiálu odovzdá v najbližšom laboratóriu na regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Košiciach, kde už táto vzorka podlieha spracovaniu." povedala regionálna hygienička Renáta Hudáková.


Primátor Gelnice Dušan Tomaško snahu ocenil: "Chcem sa veľmi pekne všetkým poďakovať, že tak promptne reagovali a dnes v dopoludňajších hodinách sme danú osobu otestovali... Žiadne opatrenia nekončia."
Výsledky z dnešného odberu by mali byť hotové do 48 hodín. Aj keď budú negatívne, celá osada ostáva aj naďalej v karanténe. "Bolo správne izolovať túto skupinu. Podľa výsledku sa rozhodne čo ďalej. určite je lepšie dať do karantény menší počet ľudí, ako mať riziko, že sa nakazí niekoľkonásobne viac ľudí." reagoval na situáciu hlavná hygienik Ján Mikas.

Nekončia sa  ani problémy osadníka. vyšetrovanie jeho konania pokračuje. "Preverením bolo potvrdené, že občan nerešpektuje nariadenie o povinnej 14 dňovej karanténe po príchode zo zahraničia. Vec bola preto zadokumentovaná a odstúpená na ďalšie konanie a to regionálnemu Úradu verejného zdravotníctva." uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová.

​V najväčšej rómskej osade na Slovensku nedodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Miestna lekárka má strach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy