Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Krajčí prevzal horúci rezort. Zdravotníctvo je veľkou výzvou
Zdielať na

Minister Krajčí prevzal horúci rezort. Zdravotníctvo je veľkou výzvou

BRATISLAVA / Pre časový sklz novej vlády si včera ministri svoje rezorty prevzali až vo večerných hodinách. Urobil tak aj nový minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý dorazil na najhorúcejšie ministerstvo s optimizmom. S novými priestormi sa však dlho nezoznamoval. Takmer okamžite čelil otázkam, čo chce urobiť pre zvládnutie koronavírusu.

Nový šéf rezortu zdravotníctva prišiel v sobotu na ministerstvo po 18:00 hodine večer. Najskôr zamieril do svojej kancelárie. Následne sa postavil pred kamery s týmito slovami: "Ja, ako viete, som lekár. Urobil som si nadstavbovú špecializáciu z pediatrie, z detskej kardiológie. A tá cesta ma doviedla až sem."

Zdravotníctvo je rezort, o ktorý podľa Igora Matoviča ostatní koaliční partneri nemali veľmi záujem. Aj preto nakoniec pripadol hnutiu OĽANO.

Nový premiér ale opakovane tvrdil, že vyhrať boj s koronavírusom je jeho prioritou. A rovnako to vidí aj nový minister Marek Krajčí. "Práve preto, aby sme zabránili takémuto prudkému navyšovaniu ďalších pozitívne testovaných, musíme vedieť, ako sme do tejto situácie pripravení. To budeme robiť najbližšie dni," povedal Igor Matovič. 

Minister sa ale netají ani tým, že ako lekár chce zlepšiť podmienky zdravotníkom a to nielen v súvislosti s vírusom COVID-19. Chce tiež urýchlene stavať univerzitnú nemocnicu Rázsochy v Bratislave. "Chceme dať do poriadku to, aby keď je niekto chorý, aby dostal zdravotnú starostlivosť včas. Táto pandémia nám všetkým jasne ukazuje, že zdravotníctvo musí byť v prvej línii," uviedol Krajčí. 

"Pán Krajčí sa zúčastňoval už posledných rokovaní krízového štábu a preto videl, že sú to ľudia, ktorí vedia, čo majú robiť," povedal dnes už bývalý premiér Peter Pellegrini. U prichádzajúcich Slovákov zo zahraničia aj minister Krajčí trvá na ich karanténe v zariadeniach štátu.

"Oblasti, kde stratíme kontrolu nad tým vírusom, budeme musieť uzatvárať," dodal minister zdravotníctva. "Okrem tých veľkých plánov, ktoré sme urobili, už dnes okrem vyhlásenia núdzového stavu na celé územie, nejaké zázračné opatrenia už nevymyslíte," povedal na adresu novej vlády Pellegrini. 

Podľa analytika pre zdravotníctvo Marek Krajčí preberá ministerstvo, aj v súvislosti s pandémiou, vo veľmi ťažkom období. Aj preto od neho očakáva najmä veľké manažérske zručnosti"Skutočne je to veľmi náročná úloha, ktorú má pred sebou. Dôležité bude, či nový minister bude schopný prioritizovať v zdravotníctve," myslí si analytik Martin Vlachynský. 

Podľa analytika totiž dostal do rúk rezort, ktorý už v roku 2019 nebol v najlepšom stave. "Vieme, že sa dofinancovávalo v roku 2019. Všetci očakávali, že sa bude minimálne sto miliónov dofinancovávať v roku 2020. Vďaka epidémii to bude určite viac," dodal Vlachynský. 

Včera už pritom na rezorte došlo k prvej personálnej zmene. Novým generálnym tajomníkom služobného úradu je Marián Kolník. Jozef Ráž na vlastnú žiadosť z tejto funkcie odišiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy