Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci hľadajú spôsob ako sa dostať domov. Cez hranice prechádzajú aj pešo
Zdielať na

Slováci hľadajú spôsob ako sa dostať domov. Cez hranice prechádzajú aj pešo

BRATISLAVA / Hranice sú zatvorené tretí deň a policajti stále otáčajú späť mnoho vozidiel. Ľudia, ktorí sa nestihli vrátiť, hľadajú spôsob, ako sa na Slovensko dostať. Výsledkom je masová migrácia z rakúskeho letiska a prechádzanie cez hranicu pešo.

Tak to urobil aj Michal, ktorý sa vrátil z ostrova Maurícius. Prišli pre neho rodičia dvoma autami. Ján sa zasa vrátil z USA. "Vysadil nás tuto na hranici. Prešli sme 50 krokov pešo. Policajti nám skontrolovali pasy a išli sme sem," vysvetľuje Michal. "Áno doviezol ma sem viedenský taxík a idem teda riešiť nejakú prepravu, vraví Ján. 

Situácia sa na slovensko-rakúskej hranici sa včera v porovnaní z piatkom upokojila. Kolóny prichádzajúcich áut na Slovensko tam neboli. Nahromadilo sa tam ale viacero taxikárov, ktorí prichádzajúcim Slovákom vychádzali v ústrety a odviezli ich, kam potrebovali.

Nie všetci taxikári ale mali na tvári rúško. "Konkrétne jak to dopadne, kto príde a má záujem odviesť, tak odvezieme a báť sa nebojíme. Presne preto tu sme, lebo sa o to štát nepostaral," hovorí taxikár. 

Opatrovateľky za hranicami

S podobným problémom zápasia aj slovenské opatrovateľky. To, že by pre ne chodili taxíky k našim susedom nie je riešením. Museli by totiž byť aj taxikári v dvojtýždňovej karanténe. "Nastáva ten problém, že nebude dostatočný počet taxikárov, ktorí opatrovateľky môžu sústavne voziť do Rakúska," poukazuje zástupkyňa opatrovateliek Zuzana Tanzer 

"Rodina môjho klienta priviezla kolegyňu k hraniciam. Proste neviem, kde sú. Možno pôjdem hodinu peši, neviem. Polhodinu, no a sa vystriedame na ceste proste," hovorí opatrovateľka. 

"Všetka doprava, taxislužba čo vozila opatrovateľky, každá jedna pozastavila okamžite činnosť. A využil to kto? Hneď bratislavskí taxikári zvážajú nie ľudí v Bratislavy, ale všetci točia a chodia na colnicu," uviedol majiteľ dopravnej spoločnosti Ján Kováč. 

Nechránení taxikári

Otázne je ale, či nie je problém aj to, že naši taxikári nechranení vozia od hraníc ľudí, u ktorých je podozrenie na kontamináciu vírusom. "Ak takýchto zákazníkov odvezú v aute a nepoužijú pri tom ani len ochranné prostriedky a vozidlo po tom ani nevydezinfikujú, vystavujú riziku seba, zákazníkov aj okolie," informuje Kristína Juríčková z ministerstva dopravy. 

Situáciu na slovensko-rakúskej hranici prišiel skontrolovať aj premiér Peter Pellegrini s ministerkou vnútra. "Sám som bol svedkom jedného rozčúleného pána a pani, ktorých obťažovalo, že si SR chce chrániť svojich vlastných pacientov. A boli rozhorčení, že tu musia stáť a nikde inde v Európe ich nezastavili," hovori premiér. 

Slováci chcú ísť domov

Veľkému náporu ľudí teraz čelí ministerstvo zahraničných vecí. Obrovské množstvo Slováko sa totiž dožaduje informácií, ako sa môžu zo zahraničia dostať domov.

Podľa rezortu ide o desaťtisíce ľudí. "Nápor na naše informačné linky, či už telefónne čísla diplomatickej linky v Bratislave, alebo núdzové telefónne linky našich veľvyslanectiev vo svete je bezprecendtný. Sme v situácii, kedy je nutné, aby naši občania v zahraničí nevyhnutne hľadali všetky dostupné a to aj alternatívne možnosti návratu do vlasti," uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu dopravy Juraj Tomaga. 

A ďalší problém rieši aj rezort vnútra. Na Slovensko sa totiž chcú dostať aj naši biatlonisti. Po nich by mal ísť vládny špeciál. Rozhodnutie, či sa tak stane, by malo padnúť v nedeľu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy