Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Deti majú zatvorené školy. Ony sa ale prechádzajú po obchodoch či fitnesscentrách
Zdielať na

Deti majú zatvorené školy. Ony sa ale prechádzajú po obchodoch či fitnesscentrách

Deti majú zatvorené školy. Ony sa prechádzajú v meste

BRATISLAVA / Pre koronavírus zatvorili viacero škôl po celom Slovensku. Školy aj hygienici upozorňujú na to, že si toto voľno netreba mýliť s prázdninami. Žiaci by mali dodržiavať špeciálny režim a rozhodne sa nestretávať vo väčších skupinách.

Aj napriek tomu, že študenti by mali ostať doma, mnohí z nich v meste vytvárali skupinky ale aj v obchodoch alebo vo fitnescentrách. Povinné voľno pritom nie je dovolenkou. Školy k tomuto kroku pristúpili preto, aby zamedzili šíreniu nového koronavírusu COVID-19.

"Režim žiakov má byť prispôsobený tomuto rozhodnutiu. Je dôležité, aby žiaci neprichádzali do kontaktu s veľkým počtom ľudí, aby sa eliminovala prípadná možnosť nakazenia," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. "My predsa školy zatvárame preto, aby deti ostali doma, aby sme zamedzili ich stretávaniu a možnému šíreniu, nie preto aby mali voľno, chodili na spoločné výlety a zabávali sa," informoval premiér Peter Pellegrini.

Zabávať sa môžu, ale doma. Neodporúča sa navštevovať napríklad ani kino,divadlá alebo športoviská. Niektoré sú už preventívne zatvorené, alebo fungujú v špeciálnom režime.

"Naozaj, choďte radšej do prírody alebo ostaňte doma," povedal predseda BSK Juraj Droba. Tí najmenší žiaci často ešte potrebujú pri sebe dozor dospelých. A práve tu by mali rodičia zvážiť, či dajú svoje deti strážiť dedkovi, alebo babke. "Pričom tí sú najzraniteľnejší, čo sa týka komplikácii pri tomto ochorení. Chcel by som poprosiť, aby rodičia mysleli aj na toto,"  rozpráva primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Rektori univerzít odporučili študentom, aby počas prerušenia výučby opustili študentské domovy. Doma ich však čaká podobný režim ako v škole.

SYN - Miller Lenka
"Štúdium naďalej prebieha avšak dištančnou formou, samoštúdiom alebo inou formou, akú si zvolí pedagóg," uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller. V pondelok tak opúšťali internáty. V prípade výskytu nákazy v danom študentskom domove sa budú musieť študenti podrobiť karanténnemu režimu a daný študentský domov bude uzavretý.

Monika žije pri Miláne, opisuje, ako to vyzerá v červenej zóne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy