Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ženy stále zarábajú menej ako muži. Nezlepšilo sa to ani za poslednú dekádu
Zdielať na

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Nezlepšilo sa to ani za poslednú dekádu

BRATISLAVA / Medzinárodný deň žien sa na Slovensku spája s päťkami. Žiaľ, v tom negatívnom zmysle. Nežnejšie pohlavie zarába o pätinu menej ako to silnejšie, len pätinu poslancov v parlamente tvoria ženy a v rozdielnych zárobkoch sme 5. najhorší.

Kým ženy môžu na Slovensku voliť už 100 rokov, tak MDŽ má trpkejšiu príchuť. Zarábajú totiž o pätinu menej ako muži. Nezlepšilo sa to ani za poslednú modernú dekádu. Kým v roku 2009 zarábali ženy menej o 25 % ako muži, tak v roku 2018 o 22% - teda rozdiel len tri percentá. Do istej miery za to môže skrátený pracovný úväzok.


"Situácia žien je vždy iná, kedže sa ešte starajú o rodinu a dopadajú na nich ešte aj iné povinnosti," povedala sociologička Zora Bútorová. Keby sme sa na to nepozreli cez celkovú výšku mzdy, ale cez priemer za hodinu je to o kúsok lepšie, ale stále chabé.

Ženy aj častejšie pracujú v horšie platených oblastiach. V Európskej únii tak máme nelichotivé umiestnenie, sme piati od konca. Najmenší platový rozdiel, trinásť percent, máme do 29-tich rokov.

Môže za to práve prerušenie kariéry pre materstvo. Vo veku 35 až 49 rokov je rozdiel až 28 percentný. Najviac sa to prejavuje pri týchto povolaniach. "V prípade finančných a poisťovacích služieb, kde je to až 38%, tiež v prípade informácií a komunikácií, kde je to 31%," uviedla analytička WOOD & COMPANY Eva Sadovská.

Naopak, ani nie trojpercentný rozdiel medzi sumami na výplatných páskach je v administratívnych a podporných službách. Príkladov kde je to dokonca naopak je len žalostne málo. Viac ako ich kolegovia zarábajú učiteľky na základných a stredných školách.

Takže toto nie je sviatok o kvetinách, aj keď sa ich predá viac ako na Valentína. Viaže sa to k protestu a k roku 1908, keď do newyorských ulíc vyšlo do ulíc 40 tisíc krajčírok, aby bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času a proti nízkym platom a zlým podmienkam.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy