Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pokračuje opravovanie hrádze na Dunaji. Maďari to financujú z eurofondov, my si to musíme hradiť z vlastného
Zdielať na

Pokračuje opravovanie hrádze na Dunaji. Maďari to financujú z eurofondov, my si to musíme hradiť z vlastného

JUŽNÉ SLOVENSKO / Sedem rokov po veľkej povodni na Dunaji, ktorá napáchala nemalé škody, pokračuje budovanie protipovodňových opatrení. Kým Maďari to financujú z eurofondov, my si to musíme hradiť z vlastného vrecka. Aj keď ide o tú istú rieku. Naši južní susedia totiž na rozdiel od nás stihli aktualizovať zmenený stav rieky.

​"Povodne majú úplne iný charakter ako v minulosti, pri menších prietokoch tie hladiny sú oveľa vyššie," povedal Jozef Dúcz, SVP riaditeľ OZ Bratislava. Tie sa prejavili aj pri povodni na Dunaji pred 7 rokmi. Môžu za to klimatické zmeny. V Komárne teraz opravili prvých 600 metrov zo 4 kilometre dlhého protipovodňového múru mesta, kde bola situácia najkritickejšia.

​"Pri povodni 2013 tu bola len pol metrová bezpečnosť, čo sa týka hladiny," uviedol Juraj Fekete, Slovenský vodohospodársky podnik Komárno. "Bolo vyšpárované a dotesnené, bolo novo vyrobené mobilné hradenie aj plot, ktorý tu vidíme," dodal Dúcz.


Investíciu za 400 tisíc eur hradili vodohospodári zo svojho a prispelo aj ministerstvo životného prostredia. V Komárne ale zostávajú ďalšie 3 kilometre múru s takýmito trhlinami. Tie budú opravovať na jar. "Lebo môžu nad 5 stupňov vykonávať tie činnosti, kde sa očistia dilatácie a znovu od základu sa vlastne sanuje betónový múr," zhodnotil Fekete. "Bohužiaľ nemôžeme čerpať eurofondy v tomto prípade, lebo práve Dunaj nie je v mapách povodňových ohrozeniach a povodňových rizík," uviedol ďalej Dúcz.

Na maďarskej strane toho istého Dunaja už ale novú protipovodňovú ochranu vybudovali pred 4 rokmi - z eurofondov. Stalo sa tak vďaka tomu, že už rok po rozsiahlej povodni v Maďarsku ustanovili nielen zvýšenú hladinu storočnej vody, ale aj zákon a tento úsek bol zaradený ako kritický z hľadiska povodní. A to je jedna z podmienok získania podpory z fondov Európskej únie. Povodňové riziko bolo síce identifikované aj na našej strane Dunaja, ale do plánu sa zatiaľ nedostalo.


"V zmysle legislatívy budú vypracované, resp. aktualizované plány manažmentu povodňového rizika," povedal hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Dunaj si tak u nás na označenie povodňového rizika bude musieť ešte počkať. Rovnako ako na úpravu výšky hladiny storočnej vody podľa najnovších meraní. "Až budú v rámci aktualizovaných plánov manažmentu povodňového rizika identifikované oblasti povodňového rizika aj na Dunaji, bude možné na realizáciu príslušných opatrení využiť fondy EÚ," dodal Ferenčák.

Ropná škvrna veľkých rozmerov na hladine Dunaja postavila na nohy nielen pracovníkov dopravného úradu, ale aj miestnych hasičov, policajtov a inšpekciu životného prostredia. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy