Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci neveria svojim inštitúciám. Dôvera v políciu je u nás dokonca najmenšia z celej EÚ
Zdielať na

Slováci neveria svojim inštitúciám. Dôvera v políciu je u nás dokonca najmenšia z celej EÚ

EÚ/SLOVENSKO / Až sedem z 10-ich Slovákov nedôveruje parlamentu, vláde ani súdom. A dôvera polícii je u nás dokonca najmenšia z celej Európskej únie. Aj také sú závery najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý pravidelne robia v členských štátoch únie.

Výsledy prieskumu sú zlé. Pomer dôvery a nedôvery ľudí na Slovensku voči parlamentu, súdom, vláde či polícii je až hrozivý. Kredit kľúčových inštitúcií štátu ako-tak zachraňuje armáda."Najhoršie v EÚ máme hodnotenú políciu, dôveruje jej 41 percent obyvateľov Slovenska, priemer EÚ je 71 percent," priblížila Katarína Javornická z agentúry Kantar TNS. 

"Sa neustále snažíme našimi výsledkami práce zvyšovať dôveryhodnosť v prácu v polícii," poznamenala ministerka vnútra Denisa Saková. "Ja si nemyslím, že by bola slovenská polícia vnímaná negatívne," pridal sa policajný prezident Milan Lučanský. 

Slováci veľmi zle vnímajú aj oblasť súdnictva.Okrem iného k tomu zrejme prispeli aj udalosti a prepojenia, ktoré vyplávali na povrch v súvislosti s Kočnerom. "Na jar 2019 dôverovalo súdom 33 percent ľudí, teraz je to 23 percent ľudí," zhodnotila Javornická. 

"Všetci vieme, že súdna moc by tu mala mať oveľa väčšiu dôveru a rešpekt, ako má doposiaľ," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. "Aspoň je už snaha aj tých jednotlivých sudcov to riešiť," doplnil minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Tento eurobarometer ukázal aj to, že Slovákov aktuálne najviac trápia oblasti zdravotného a sociálneho zabezpečenia či nákladov na život. Téma prisťahovalcov, ktorú ako strašiaka radi zneužívajú niektorí politici, trápi len 6 percent opýtaných.

Ľudí sa okrem iného pýtali aj to, na čo by sa najviac mala zamerať nová Európska komisia a tu výrazne vyskočila oblasť ekológie, až pätina opýtaných si mýli, že je to veľmi dôležité."Dobrá správa je, že verejnosť vníma, že ekológia je prioritou," skonštatoval vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. 

Slováci sa najčastejšie o programe strán dozvedajú z tohto zdroja: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy