Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po vyhlásení mimoriadnej situácie v súvislosti s PCB látkami čakajú na výsledky zamorenia. Nebudú ale načas
Zdielať na

Po vyhlásení mimoriadnej situácie v súvislosti s PCB látkami čakajú na výsledky zamorenia. Nebudú ale načas

OKRES MICHALOVCE / Proces likvidácie PCB látok v Strážskom bude meškať. Po viac ako troch týždňoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie je isté, že podrobné výsledky analýz zamorenia, nebudú k dispozícii v stanovenom termíne. Dôvodom je konflikt pri výbere firmy, ktorá má prieskum urobiť.

Zemplínčania stále čakajú na presné výsledky PCB látok. Dôvodom omeškania je zmena rozhodnutia krízového štábu. "Ministerstvo životného prostredia vraj odkázalo, alebo poradilo jednotlivým odborom krízového riadenia civilnej ochrany, aby vybrali jednu konkrétnu slovensku firmu, ja som absolútne proti takémuto postupu," hovorí ministerka vnútra Denisa Saková. 

Podľa expertov je odber vzoriek a ich analýza najdôležitejšou fázou celého projektu. Len na základe reálnych výsledkov, sú možné správne rozhodnutia o likvidácii. "Áno, bez toho sa predsa nevieme pohnúť, bez toho nevieme zadať to čo chceme zneškodniť," vysvetľuje Martin Murín, expert z ekotoxikologického centra.  

Firma, ktorú priamo určili krízové štáby v Košiciach a Prešove, mala dodať výsledky rozborov PCB látok do 20. februára. Ministerstvo proces zastavilo, chce nové výberové konanie. "My sme za to, aby sme vybrali minimálne z troch firiem," dodala Saková. 

Termín uzávierky výberového konania je neznámy. Na výsledky rozborov, však čaká až 8 firiem, ktoré prejavili záujem o likvidáciu PCB látok. Stále vraj platí, že zmluvu s víťazom podpíše ešte táto vláda. "Tu už musíme naozaj hrať o každý deň a už nesmieme počkať, kým sa zas niekto bude zorientovaváť," uviedol predseda vlády Peter Pellegrini. 

Problematikou PCB látok sa bude musieť zaoberať aj prokuratúra na základe trestného oznámenia. Miestni obyvatelia totiž chcú poznať vinníkov, ktorí môžu za zamorenie celého regiónu a zlyhanie kontrol. "Nič nekonali a vyhovárali sa tým spôsobom, že ich súkromný vlastníci do areálu nevpustili, no to je smiešne predsa," povedal spoluautor trestného oznámenia Gabriel Kaňuch. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy