Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti majú novú zbraň proti zlodejom dreva v lesoch. Posvietia si na nich zhora
Zdielať na

Policajti majú novú zbraň proti zlodejom dreva v lesoch. Posvietia si na nich zhora

SPIŠ / Policajti majú novú zbraň proti zlodejom dreva v lesoch. Už ich neodhaľujú iba zo zeme, ale aj zo vzduchu. využívajú na to drony. Policajti tak nemusia byť priamo v lese, kde sú nápadní.

Doteraz chodili policajné hliadky priamo do lesa. No medzi stromami ich zlodeji dokázali už z diaľky ľahko odhaliť. S novou technikou o polícií, ktorá na nich striehne ani nemusia vedieť, kým ich hliadky nezadržia.

"Toto lietadlo spôsobilé lietať bez pilota obsluhujú špeciálne školení policajti, ktorí po úspešnom absolvovaní skúšok získajú od Dopravného úradu osvedčenie na jeho prevádzku," vraví policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Dron tak za pár minút dokáže zmapovať niekoľko hektárov lesa. Pričom policajt, ktorý ho riadi, vidí na displeji páchateľov. Následne za nimi pošle hliadku. Výhovorky o nevine nepomôžu, ich činnosť je už dávno zdokumentovaná.

"V služobnom obvode obvodného oddelenia Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi, Nálepkova i časti obvodu Markušovce sa policajti zamerali na odhalenie tých páchateľov, ktorí sa ulakomili na drevnú hmotu," pokračuje Ivanová. Počas akcie aj odhalili dvoch zlodejov. Tí namiesto kúpy povolenky na zber dreva išli kradnúť

Zlodej tvrdil, že mu lesníci dovolili si vziať drevo z lesa a že po lístok si pôjde ráno. "Že teraz si máme vziať a potom máme ísť pre lístok," povedal zlodej dreva. Televízia JOJ ho okamžite upozornila, že ide o nelegálnu činnosť. 

"Právna kvalifikácia závisí od druhu a množstva odcudzenej drevnej hmoty. Za trestný čin krádeže hrozí páchateľom trest odňatia slobody až na 2 roky," informovala Ivanová. Táto akcia by mala slúžiť ako výstraha pre všetkých. Za krádež dreva sa môžete dostať veľmi jednoducho do väzenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy