Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nespokojní autodopravcovia protestovali pred úradom vlády, trvajú na svojich požiadavkách
Zdielať na

Nespokojní autodopravcovia protestovali pred úradom vlády, trvajú na svojich požiadavkách

BRATISLAVA / Nespokojní autodopravcovia v piatok popoludní protestovali pred úradom vlády. Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na zhromaždení informovali, že naďalej trvajú na svojich požiadavkách, týkajúcich sa zníženia sadzieb dane z motorových vozidiel a výrazného zvýšenia zliav z mýtnych poplatkov.

Autodopravcovia majú tiež výhrady k prerozdeľovaniu príjmov z výberu mýta a k tomu, že len obmedzená časť vybraných peňazí ide do cestnej infraštruktúry. Kritizovali premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za nedodržanie sľubu o znížení cestnej dane na úroveň krajín V4. Zároveň pohrozili, že si návesy dajú zaregistrovať v Poľsku. Na protestnej akcii pred úradom vlády bolo približne dvadsať osobných a úžitkových vozidiel, s ktorými absolvovali jazdu cez mesto od Zlatých pieskov, kde zostali kamióny.

Vladimír Sopúch z UNAS povedal, že trvajú na úprave dane z motorových vozidiel, ktorú pôvodne predložili na ministerstvo financií a nebola akceptovaná. "Jedine takáto úprava zákona nás stavia do konkurencieschopnosti vo V4, žiadna iná. Nemusíme byť najlacnejší, ani v strede, môžeme byť aj drahší, ale maximálne o 10 percent oproti Čechám, Poľsku a Maďarsku," povedal Sopúch. K zmenám umožňujúcim využívanie zliav z mýta od prvého najazdeného kilometra, ktoré nedávno schválila vláda, poznamenal, že malí autodopravcovia nedostali nič. "Zľavy pôjdu od desaťtisíc dosiahnutých kilometrov spätne nadol. Trváme stále na tom, aby sa vyhláškou uplatnili na všetkých úsekoch, ktoré sú spoplatnené, zľavy za 15 percent," uviedol Sopúch s tým, že by tak mohla byť využitá maximálna zľava 13 percent, ktorú umožňuje Európska únia. "Mali by sme dosahovať, tí, ktorí najazdia 10-tisíc, alebo 50-tisíc kilometrov, spätne zľavu 25 %. To znamená 13 % vyhláškou a ostatné zľavami," podotkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy