Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bizarný prípad v bratislavskej MHD. Falošná vodička električky má len 14 rokov
Zdielať na

Bizarný prípad v bratislavskej MHD. Falošná vodička električky má len 14 rokov

BRATISLAVA / Bratislavský dopravný podnik rieši naozaj bizarný problém. V električkách sa má totiž pohybovať falošná vodička. Zaujímavé je, že má zrejme ešte len 13, možno 14 rokov. Chodí však oblečená v originálnej uniforme dopravného podniku.

Celá situácia nápadne pripomína scénu s falošným čašníkom vo filme Vrchní, prchni. Ako prvý na to upozornil portál bratislavskenoviny.sk 

Takúto výzvu pre svojich vodičov bratislavský dopravný podnik vyvesil v stredu: 

"Dajte si prosím pozor a nekomunikujte s touto osobou, no najmä neumožňujte jej nástup do kabíny vodiča! Ide o 13 alebo 14 ročnú slečnu, ktorá disponuje kompletnou rovnošatou zamestnanca DPB a bola videná za panelom električky.Odvoláva sa na to, že jej nosenie uniformy povolil náš predseda predstavenstva (nepravda). Nenechajte sa zmiasť a nenechajte sa ňou vystriedať."

 "Prevádzka a bezpečnosť MHD nemôže byť akokoľvek ohrozená, aj s týchto dôvodov pristúpil dopravný podnik Bratislava k varovaciemu oznamu. Nakoľko disponujeme informáciou, že daná osoba je vybavená uniformou vodiča," potvrdila oznam Adriana Volfová, hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava. 

Podľa zdroja televízie JOJ malo mladé dievča oblečené v uniforme oslovovať vodičov, že ich má vystriedať v službe.

Bratislavský dopravný podnik ale tvrdí, že neeviduje, že by 14-ročné dievča viedlo električku. Zároveň však priznáva, že bola videná v kabínke vodiča vo chvíli, keď koľajové vozidlo stálo na konečnej zastávke. Týmto podľa dopravného podniku porušil interné predpisy zatiaľ nezistený zamestanec, ktorý jej to umožnil.

Vo výzve pre vodičov bolo aj ďalšie upozornenie:

"Zároveň na vás apelujeme, aby ste za žiadnych okolností svoju rovnošatu neposkytovali žiadnym iným osobám a v súlade s predpismi ju aj nosili."

"Nakoľko môže ísť o maloletú osobu, dopravný podnik Bratislava sa snaží skontaktovať s jej rodičmi," doplnila Adriana Volfová.

S mladou dievčinou sme sa snažili skontaktovať aj my. Na naše otázky sa ale rozhodla nereagovať. Samotní cestujúci sú ale z toho v šoku.

Najnovší problém dopravného podniku veľmi tvrdo hodnotí aj riaditeľ výskumného ústavu dopravného. "Každý dopravný prostriedok, ak je neodborne riadený sa môže stať zbraňou a veľmi nebezpečnou zbraňou. Toto je veľmi nebezpečná situácia a myslím si, že treba v tom urobiť veľmi jasný poriadok, aby sa to už neopakovalo," tvrdí Ľubomír Palčák, generálny riaditeľ Výskumného dopravného ústavu.

Či by dokázalo 14-ročné dievča električku pohnúť a v krízovej situácii zvládnuť riešiť problém, je podľa odborníka skôr nereálne. Ľubomír Palčák tvrdí, že vodič MHD musí vedieť vozidlo ovládať a musí vedieť ako sa má správať. "Toto je veľký hazard, ktorý sa stal. Obzvlášť tam by ten človek mal byť vyškolený, aj keby mal tú zručnosť, že by to vedel. Nemôže sa toto stať, aby niekto len tak z oleja si sadol a riadil takýto dopravný prostriedok," povedal Ľubomír Palčák

Bratislavský podnik má aktuálne 1556 vodičov. Do úplne ideálneho stavu mu ale stále chýba 50 ľudí. Táto situácia ho ale veľmi zaskočila. Preto vyzýva všetkých cestujúcich, že ak spoznajú spomínané dievča, nech to oznámia na polícii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy