Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Megaproces vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Okolnosti smrti popísali na súde znalci
Zdielať na

Megaproces vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Okolnosti smrti popísali na súde znalci

PEZINOK / Proces v prípade vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára, pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Tentoraz vypovedali znalci, ktorí skúmali antropologicky osoby, podozrivé z vraždy, ale aj stopy z miesta činu. Asi najzaujímavejšie boli dokazovania týkajúce sa vražednej zbrane, ktorou zavraždili novinára so snúbenicou. Zbraň, ktorú polícia dodnes nenašla, pri spáchaní vraždy vykazovala určité chyby, ktoré v pondelok znalci vysvetľovali. Obžalovaní z vraždy sú Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Saboo.

Hneď na začiatku procesu, pár minút potom, ako pred senát ozbrojená eskorta predviedla Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa, sudkyňa oznámila, že strelec Miroslav Marček je vylúčený z procesu. Marček sa pred súdom priznal, že zavraždil novinára, mladú archeologičku a podnikateľa, a preto sa bude rozhodovať len o jeho treste.

Marček očakáva, že za priznanie nedostane doživotie. Jeho obhajca je skeptický, no očakáva, že v samostatnom konaní jeho klientovi súd vymedzí 25 rokov. "Tam sa berú do úvahy aj tie ďalšie skutočnosti, nielen to, že teda spáchal viac vrážd, mali sme páchateľov, ktorí mali viac vrážd ako mal Marček a tie tresty boli nižšie," poznamenal prokurátor. 

Potom už súd vypočul kriminalistickú antropologičku. Znalkyňa porovnávala osobu, ktorú aj v deň vraždy zachytili priemyselné kamery vo Veľkej Mači, kde Ján Kuciak býval. Podľa znalkyne, keď porovnávala osobu z kamery s Marčekom, ktorého zaistili policajti, našla aj zvláštnu zhodu. V zakrivenej osi dolných končatín. Videozáznamy senát prehrá na procese neskôr. 

Poobede už prišli vypovedať policajní znalci kriminalisti. Špecialisti na balistiku a kriminalistickú chémiu. Pred senátom hovorili o stopách, ktoré na obetiach zanechali povýstrelové spaliny, nábojnice a strely, ktorými vrah zasiahol snúbencov. Pre obhajobu je dôležité, že sa na mieste činu našli dve vystrelené nábojnice, ale pritom až tri projektily. Dva, ktoré zasiahli novinára a tretí, ktorým Marček trafil Martinu.

Znalci to vysvetľovali tým, že vražedná zbraň vykazovala poruchy."Obžalovaný Marček pri tých skúšobných streľbách nevyčistil úplne hlaveň alebo tlmič, zostal tam jeden projektil nevystrelený, aj kvôli tomu, že išlo o delaborované náboje s nižšou prachovou náplňou, tie sa častejšie v hlavni alebo tlmiči zasekávajú. Potom, keď urobil ten výstrel pri Jánovi Kuciakovi, tak vyleteli dva projektily," zhodnotil advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

Podľa obhajcu Aleny Zsuzsovej, na mieste vraždy zrejme boli použité dve zbrane. Poškodená strana to považuje za špekuláciu. Ak Jána Kuciaka Marček zasiahol jedným výstrelom, tak to, že obeť zasiahli hneď dva projektily bolo preto, že v zbrani pred výstrelom už jeden nevystrelený náboj bol zaseknutý. "Či tam boli dvaja, jeden alebo traja, mne sa jednalo o to, či skutok spáchal Marček, či tam bol ešte niekto iný a v podstate sa snažím poukázať na určité rozdiely, ktoré sú v prípravnom konaní a s podanou obžalobou," uviedol obhajcu Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry. 

TV JOJ získala fotografie časti zbrane, ktorá mala byť použitá pri vražde. Samotnú vražednú zbraň polícia dodnes nenašla. Fotografie dala k dispozícii medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov v rámci projektu Kočnerova knižnica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy