Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krajiny postupujú v boji proti koronavírusu. Ako karantény a obmedzenia ovplyvnia transport tovarov?
Zdielať na

Krajiny postupujú v boji proti koronavírusu. Ako karantény a obmedzenia ovplyvnia transport tovarov?

SLOVENSKO/SVET / Austrálčanom sa podarilo vytvoriť koronavírus v laboratóriu. Ide o významný krok pri hľadaní lieku proti tejto nebezpečnej nákaze. V Číne zahubila najmenej 132 ľudí, viac ako 6-tisíc je nakazených. Pribúdajú aerolinky, ktoré rušia priame lety do Číny. Okolité štáty evakuujú svojich občanov a pomocnú ruku na návrat domov dostali od ministerstva zahraničných vecí už aj dvaja Slováci.

Zdravotnícki experti potvrdili, že najhorší priebeh má koronavírus u dôchodcov a chronických pacientov. "Máme aj detských pacientov, tí mali však relatívne mierny priebeh ochorenia," uviedol infektológ Feng Zijian.

Austrálčanom sa podarilo naklonovať vírus v laboratórnych podmienkach zo vzoriek od nakazeného pacienta. Vďaka tomu budú môcť vedci pracovať na hľadaní účinnej vakcíny. "Zároveň bude možné vyvinúť test na protilátky, aby sme mohli u nakazeného čo najskôr vírus potvrdiť," potvrdil Mike Catton, infektológ. 

Nákazu hlási najmenej 16 krajín. V Európe evidujú prvé prípady vo Francúzsku a Nemecku. Viaceré aerolinky vrátane British Airwais prerušili priame letecké spojenia do Číny. Okolité štáty evakuujú svojich občanov, ktorých plánujú najskôr ponechať v karanténe. "Bál som sa, situácia vo Wuchane sa rýchlo menila, som šťastný, že nás vezú domov," potvrdil Takeo Aoyama, evakuovaný do Japonska. 

Ministerstvo zahraničných vecí sa snaží o nadviazanie kontaktu so všetkými 105 Slovákmi ktorý sú v Číne a oficiálne sa registrovali. medzi nimi sú aj dvaja Slováci ktorý zvažujú návrat domov pretože sú v porovnaní s inými Slovákmi najbližšie od epicentra nákazy. "Vo Wu-chan sa nenachádza žiadny Slovák. Máme ale dvoch Slovákov v provincii Hubei a snažíme sa hľadať všetky možnosti, aby sme boli pripravení na ich návrat do vlasti," informoval Juraj Tomaga, hovorca MZV SR. 

S čínskym veľvyslancom si za jeden stôl sadol aj hlavný hygienik aby sa informoval o opatreniach ktorými zabraňujú šíreniu nákazy plus bol informovaný o zmene zdravotného stavu Slovákov žijúcich v Číne. "Veľvyslanca požiadal, aby ho promptne informoval o Slovákoch, u ktorých sa prejavia príznaky ochorenia," objasnila Dáša Račková, hovorkyńa UVZ SR. 

Ako vplýva vírus na medzinárodný obchod?

TV JOJ zisťovala ako šíriaci sa koronavírus v Číne vplýva na medzinárodnú prepravu tovaru u nás. Slovenská pošta si dala vypracovať zdravotnú analýzu aby potvrdila či vyvrátila prenos koronavírusu formou zásielok. "Táto analýza vyvrátila podozrenia na možnú nákazu pretože vírus by tak dlho nebol životaschopný. Zároveň európska poštová únia informovala že čínska pošta dezinfikuje všetky zásielky," informovala Eva Rovenská, hovorkyňa pošty.

Popredná špedičná spoločnosť sa obáva dostupnosti pracovných síl kvôli prebiehajúcim karanténám v Číne. "Zo strany lodných a leteckých operátorov evidujeme niektoré letecké linky, ktoré zredukovali alebo zrušili letecké linky. Môžeme tak očakávať negatívny vplyv na tovarové toky, vzhľadom na zredukované prepravné kapacity," dodal Benjamín Chladný, prepravné a logistické služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy