Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegrini k výskytu koronavírusu na Slovensku: Nie je dôvod na paniku
Zdielať na

Pellegrini k výskytu koronavírusu na Slovensku: Nie je dôvod na paniku

BRATISLAVA / Pre koronavírus, šíriaci sa z Číny, dnes na Ministerstve zdravotníctva zasadal krízový štáb. Jedným z výsledkov je, že letisko v Bratislave, hraničné priechody aj zdravotnícke zariadenia si precvičia postupy pre takéto prípady. Premiér Pellegrini zároveň vyzval všetkých Slovákov, aby zvážili vycestovanie do iných krajín. Podľa neho letiská možnými zdrojmi nákazy. Medzitým v našich lekárňach začínajú chýbať ochranné rúška. Je o ne veľký záujem

Premiér potvrdil, že na Slovensku nebola preukázaná prítomnosť koronavírusu. Tri podozrenia z minulého týždňa sa síce preverujú, ale premiér predpokladá, že budú negatívne. "Výsledky by mohli byť v stredu alebo štvrtok, prídu z Berlína," uviedla Ján Mikas, hlavný hygienik SR. 

Slovensko momentálne pracuje so zahraničnými laboratóriami, ale vyčlenilo 400-tisíc eur. "Je to veľmi zložité, ale ak dostaneme tú určitú sekvenciu tak podľa toho budeme vedieť testovať tento vírus aj my a keď nie, máme nadviazanú spoluprácu s medzinárodnými laboratóriami," informoval Ján Mikas, hlavný hygienik SR. 

​Úrad verejného zdravotníctva zverejní číslo a mail, kde sa budú môcť ľudia informovať o príznakoch a svojom zdravotnom stave. Rovnako vydá letáky, ktoré by mali verejnosť informovať o adekvátnom postupe. 

Okrem týchto preventívnych opatrení sa tiež pripravujú cvičenia na hraničných priechodoch a letiskách, aby sa zvýšila pripravenosť personálu v prípade možných nakazených. "Oslovím dnes ministra dopravy, aby sme na bratislavskom letisku formou výcviku zistili pripravenosť na testovanie pacientov s možným vírusom," povedal premiér Peter Pellegrini.

Pellegrini požiadal ľudí, aby nerobili paniku. "Nie je dôvod na paniku u ľudí, ktorí nevycestovali do postihnutých oblastí,"  povedal a zároveň poprosil ľudí, aby sa momentálne vyhli medzištátnemu presúvaniu a obmedzili ho len na nevyhnutné cesty. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy