Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výbuch v Prešove zasiahol aj do života obyvateľov okolitých bytoviek. Domov sa stále nemôžu vrátiť
Zdielať na

Výbuch v Prešove zasiahol aj do života obyvateľov okolitých bytoviek. Domov sa stále nemôžu vrátiť

PREŠOV / Výbuch paneláku v Prešove zasiahol do života aj obyvateľov okolitých bytoviek. Vo vchode číslo 9, ktorý bol najbližšie k výbuchu, horelo tiež a tlaková vlna zničila nielen okná, ale aj pivnice. Niekoľko obyvateľov sa však do svojich bytov ešte nemôže vrátiť a bývajú stále v podnájme.

Pán Milan v osudný deň nebol doma, ale nikdy nezabudne na telefonát od manželky. Od výbuchu ubehlo už 6 týždňov. Po paneláku číslo 7 ostali už len základy. No výbuch otriasol aj ich panelákom. V pivnici vo vchode, ktorý bol k zničenej bytovke najbližšie neostali snáď ani jedna priečka, či dvere bez poškodenia.

Boli to týždne, keď sa niektorí vo vchode číslo 9 nedostali do svojich bytov. Takmer všetky ostali bez okien. Niektorí mali také škody, že doteraz bývajú v podnájme. Do jedného z bytov na prízemí prichádzajú majitelia, len aby si vzali nejaké veci, alebo skontrovali robotníkov pri práci. Aj keď od tragédie už ubehli týždne, stále sa domov nemôžu vrátiť.


Pána Milana hnevá predovšetkým to, že stále si podľa neho nik nevšíma spoločné priestory. Správcovská spoločnosť tvrdí, že v prvom rade sa zamerali na byty. Do spoločných priestorov sa v 9-tke spočiatku nepúšťali aj preto, že to nedovoľovala polícia.  "Vidíte v akom je to stave, to akoby včera vybuchlo. Za 6 týždňov nikoho neboli, že tu nie sú dvere," uviedol obyvateľ Mukačevskej ulice.

"Postupnosť je úplne jasná, bežná a normálna. V prvom rade sme sa snažili, aby boli byty zatvorené. Teraz sa riešia pivnice, potom schodisko a okná," vyjadril sa Alfréd Leitner zo Správcovskej spoločnosti. V tých bytových domoch, ktoré majú v správe bolo vymenených asi 200 okien. Ľudia, ktorým sa nepozdávalo, že musia čakať, si to mohli zabezpečiť sami. S tým, že potom faktúry donesú správcovi a preplácať ich bude poisťovňa. Ľudia ale doteraz nevideli peniaze.

Výbuch v Prešove zachytila bezpečnostná kamera. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy