Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Let stíhačkou ako úplatok? Špecializovaný trestný súd pojednáva kuriózny korupčný prípad
Zdielať na

Let stíhačkou ako úplatok? Špecializovaný trestný súd pojednáva kuriózny korupčný prípad

BANSKÁ BYSTRICA / Let stíhačkou ako úplatok. Takýto kuriózny korupčný prípad pojednáva Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Na lavici obžalovaných sedia manželia, ktorí podľa prokurátora dali let stíhačkou banskobystrickému policajtovi. Ten bol v komisii, keď skladali skúšky odbornej spôsobilosti, ktoré potrebovali pre svoju SBS-ku.

Let stíhačkou ich pripravil o všetko. Manželia z Rimavskej Soboty čeliaci obžalobe z podplácania prišli po prevalení kauzy o živobytie. Bezpečnostnú službu už nemajú a namiesto pokojného rodinného života musia svoje konanie vysvetľovať na súde. "Áno, nesiem to ťažko," otvorene povedal obžalovaný Zoltán.

​Podľa prokurátora podplatili policajta, vedúceho oddelenia súkromných SBSiek, ktorý sedel v skúšobnej komisii, keď manželia skladali skúšky odbornej spôsobilosti. Tie potrebovali kvôli činnosti svojej strážnej služby. "Dve osoby sú obžalované z prečinu podplácania formou spolupáchateľstva, poskytli úplatok verejnému činiteľovi," uviedla hovorkyňa ŠTS  Katarína Kudjáková.

Obaja manželia vinu popierajú. Priznali, že let stíhačkou policajtovi v skúšobnej komisii kúpili, no mal to byť dar po skončení celého kurzu. Skúšky vraj urobili a nemali žiadne výhody. Svoju nevinu chcú počas procesu na súde dokázať.

Na pojednávaní vypovedal ako svedok aj muž, ktorý let stíhačkou od manželov dostal a ako pred sudcom priznal, aj ho absolvoval na Sliači. V tom čase pôsobil ako vedúci oddelenia na krajskom policajnom riaditeľstve v Banskej Bystrici a schvaľoval licencie pre SBSky. No po prevalení kauzy v novembri 2018 z polície odišiel. V prípade jeho korupčného správania vyšetrovanie ešte stále prebieha. Ako tento prípad dopadne, by mohlo byť jasné koncom januára, kedy by mohol padnúť aj verdikt.

Gumený obušok mu narobil také problémy, že 25-ročný Slovák sa ocitol až na policajnom oddelení na Ukrajine. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy