Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vzbura a štrajk na základnej škole: Učitelia tvrdia, že voľby riaditeľky boli zmanipulované
Zdielať na

Vzbura a štrajk na základnej škole: Učitelia tvrdia, že voľby riaditeľky boli zmanipulované

MARTIN / V Martine pokračuje vzbura na najväčšej základnej škole, ktorá je spojená aj s materskou školou. Viacerí učitelia vravia, že voľby ich riaditeľky boli zmanipulované, a preto vyše tridsať z nich podalo výpovede. Dnes dokonca aj štrajkovali. Eva Královancová, ktorá sa na začiatku roka ujala riaditeľskej funkcie, zatiaľ našla len 6 pedagógov, ktorí učia namiesto nich. Tvrdí však, že vyučovanie narušené nie je.

Dnes ráno nespokojní učitelia ani nevošli do školy, len sa pred ňou združili, aby svojím štrajkom demonštrovali, že to myslia vážne. Žiadajú nové voľby na post riaditeľa. "Do štrajku sú zapojení nielen pedagógovia, ktorí podali výpovede. Tých výpovedí je momentálne 34," vyjadrila sa jedna z učiteliek. Ich názor podporujú stovky rodičov tamojších žiakov. Vyjadrili to protestom už v decembri minulého roka. A aj v stredu večer sa stretli s transparentmi v rukách, aby prejavili, že stoja za nimi.

​"Máme indície, že víťaz sa dostal neprávom na svoju akciu," povedala pedagogička. Nová riaditeľka tvrdí, že vyučovanie riadne zabezpečila. A paradoxne, ráno pre ňu najväčší problém nepripravili chýbajúci učitelia.

Podľa protestujúcich pedagógov je situácia až príliš vážna. "Niektorí ľudia, ktorých pravdepodobne prijala na dohodu, sú ľudia, ktorí sú už v dôchodkovom veku. Podľa zastupovacieho hárku budú učiť aj asistenti. A ja mám všetko, čo sa týka diplomov, vysvedčení, mám to všetko papierovo v poriadku. Naozaj sú tu ľudia, ktorí sú vyštudovaní," skonštatovala jedna z učiteliek. 

Ani jedna zo strán ostrého sporu sa nemieni vzdať. Predstavitelia magistrátu ale zatiaľ nehovoria konkrétne o tom, ako by dopad štrajku mohli riešiť.

Podobné archívne VIDEO si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy