Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Majitelia psov majte sa na pozore! Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje na výskyt pseudobesnoty
Zdielať na

Majitelia psov majte sa na pozore! Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje na výskyt pseudobesnoty

ZEMPLÍN / Majitelia psov by sa mali mať na pozore. Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje na výskyt tzv. pseudobesnoty. Ide o ochorenie prenášané diviakmi. Kým tie sú len vírusonosičmi, u iných nakazených zvierat je úmrtnosť stopercentná. Navyše podľa odborníkov hynú krutou smrťou. Preto je pre ne milosrdnejšia eutanázia.

"Príznaky sú podobné besnote, psík je nepokojný, svrbivý, slintá, nepríčetný pohľad, to zvieratko veľmi trpí," povedala veterinárna lekárka Lenka Lisá. Ide o vírusové ochorenie, ktoré síce prenáša iba diviačia zver, no nakaziť sa môže akékoľvek iné zviera. Úrady varujú hlavne psíčkarov. Úmrtnosť je stopercentná a protilátka neexistuje. Na výskyt ochorenia upozornilo Ministerstvo pôdohospodárstva.

"MPRV SR informovalo okamžite s cieľom minimalizovať možné úmrtia psov," odznelo v stanovisku ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "Nastupuje to rýchlo, jediná možnosť, aby zviera netrpelo, je ho eutanazovať," vyjadrila sa zverolekárka. Majitelia psov by preto mali mať maximálne obozretní. A to nielen v prípade spoločných poľovačiek, ale aj pri bežných vychádzkach. "Menej chodiť na miesta, kde sa vyskytuje diviačia zver a už vôbec nekŕmiť mäsom z diviačej zveri," zhodnotil kynológ Valér Vitrikuš.

"Zamedziť poľovným psíkom, aby sa vyhýbali kontaktu s ulovenou zverou a hlavne, aby neolizovali telesné otvory zvery, tak isto aby sa pri výcviku nepoužívala krvavá stopa alebo kožušina," uviedol predseda poľovníckej komisie, OPK Humenné Jaroslav Dutko. Na pozore sa musia mať aj chovatelia ošípaných. Choroba sa môže dostať aj do chovov.

"Pre nás najväčší problém je ani nie diviačia zver, ale nelegálne dovozy z Poľska, ľudia si môžu doviezť chorobu a zaniesť k nám," skonštatoval predseda zväzu chovateľov ošípaných Julián Škerlik. Kým vakcína pre psy neexistuje, u ošípaných vakcinácia možná je. No pre chovateľov by liečba znamenala ekonomické straty. "Minulý rok sme mali 5 psíkov s týmito príznakmi, boli to všetko poľovné psi, bolo aj potvrdené, že požili diviačie mäso v surovom stav," uzavrela veterinárka.

Archívnu reportáž o podobnej téme si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy