Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
Zdielať na

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej stránke. Snehová pokrývka je od posledného sneženia dobre spevnená. Výnimkou sú len svahy a žľaby, kde je previate väčšie množstvo novšieho snehu z posledného sneženia, ktoré sprevádzal silný vietor. Ide najmä o južné, juhovýchodné a východné orientácie. Nachádza sa tu nestabilný doskový sneh, snehové vankúše a preveje. Uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch a v žľaboch nad 30° uvedených orientácií možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.


Dnes očakávame na horách oteplenie, to znamená že sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny, najmä na slnkom osvietených svahoch. Horská záchranná služba upozorňuje aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s oteplením mierne stúpajúca.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Je silná teplotná inverzia. Teploty vzduchu sa ráno pohybovali od -5 do +4°C. Fúkal čerstvý, na hrebeňoch VT a NT silný, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 10, v Tatrách do 20 m/s, v nárazoch aj viac. Za poslednú periódu sneženia (25 až 28.decembra) pripadlo 20 až 60 cm snehu, prevažne na severe Tatier. V teréne je nový sneh rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac ho je na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Hrebene a rebrá sú vyfúkané do ľadu alebo do skál. V polohách do 1600 m leží nový sneh často na trávnatom alebo skalnom podloží, stará snehová pokrývka tu takmer absentuje. Vo vyšších polohách nad 1800 m je celková výška snehu 50 až 130 cm. Všeobecne najviac snehu je na severnej strane Tatier.

Najčítanejšie správy