Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kúpalisko v Galante je aj po 4 rokoch v havarijnom stave. Otvoriť ho mali najneskôr tento mesiac
Zdielať na

Kúpalisko v Galante je aj po 4 rokoch v havarijnom stave. Otvoriť ho mali najneskôr tento mesiac

GALANTA / Kúpalisko v Galante, postavené z európskych fondov, je pre havarijný stav zatvorené už štvrtý rok. Otvoriť ho mali najneskôr tento mesiac, aby nemuseli vrátiť takmer 5 miliónový príspevok. No nestihli dokončiť verejné obstarávanie. Ministerstvo im dalo dvojročný odklad.

Bazén má 12 rokov, tak ako celá Galandia a posledné štyri roky sa v ňom nikto nekúpal. Vyzerá to tak, že ani ďalšie dva roky sa v ňom nikto kúpať nebude. "Sú to štyri roky, odkedy som dostal do rúk statický posudok, na základe ktorého som okamžite musel Galandiu zavrieť a dva a pol roka sme sa hádali s vtedajším mestským zastupiteľstvom o tom, či je Galandia naozaj v zlom stave," opísal udalosti primátor Peter Paška.

Hrozbu zrútenia strechy, podľa primátora, potvrdilo šesť znaleckých posudkov. Projekt postavený z fondov Európskej únie musí minimálne 15 rokov fungovať svojmu účelu V opačnom prípade mesto musí vrátiť 4,5 milióna eur, čím by sa dostalo do nútenej správy. "Do konca roka 2018, môžete to dať kľudne do médií, to bude hotové, to stopercentne," dušoval sa pred dvomi rokmi bývalý konateľ spoločnosti Zsolt.

Galandia je ale stále zatvorená. Statika neopravená. Brzdou bolo podľa primátora verejné obstarávanie. "Napríklad, podľa projektu, rekonštrukcia strechy mala stáť zhruba 300-tisíc eur. Tie ceny,  ktoré sme dostali z verejného obstarávania boli zhruba o pol milióna vyššie," objasnil Peter Paška. "Niektoré veci mohli byť riešené zo strany projektanta trošku ináč. Bolo oslovených 30 projekčných kancelárií. On sa prihlásil ako jediný," poznamenal Zoltán Szelle, nový konateľ Galandie. "Ministerstvo hospodárstva nemá kompetencie na to, aby vstupovalo do procesu opráv a verejných obstarávaní," dodal Miroslav Kohút, Ministerstvo hospodárstva SR. 

"Vzhľadom na to, ako to na Slovensku  zvyčajne dlho trvá s verejným obstarávaním, tak aj my sme dopadli tak, že k 31.12 nebolo možné ani len ukončiť to verejné obstarávanie," informoval primátor mesta. "Žiadosť mesta Galanta bola posúdená a schválená, to znamená, že kúpalisko musí byť zrekonštruované a otvorené najneskôr do konca roku 2021," doplnil Miroslav Kohút.

Podľa ZMOS-u by problémy s verejnými obstarávaniami, ktoré teraz posudzujú aj samotné ministerstvá, mohli vyriešiť nové zmeny. "Že úrad pre verejné obstarávania bude jediná autorita, ktorá bude posudzovať obstarávania," vysvetlil Michal Kaliňák, Združenie miest a obcí Slovenska. Zatiaľ ale mesto z kúpaliska príjmy nemá, len výdavky. "Približne okolo 100-tisíc euro, to sú náklady spojené na elektriku, na kúrenie, platy zamestnancov," vymenoval  Zoltán Szelle.  

Poslanci sú zatiaľ ochotní uvoľniť na rekonštrukciu 2,8 milióna eur vo forme úverov. Odhady sú ale vo výške 3,5 milióna a zo samotnej súťaže vyšla ešte vyššia suma. "Neopravujú sa chodníky, neopravujú sa cesty, nerozvíja sa parkovacia politika, dovtedy, kým nevieme koľko nás bude stáť Galandia," dodal primátor. Verejné obstarávanie chcú spustiť v apríli a Galandiu by chceli otvoriť na jar 2021, aby stihli letnú sezónu, a teda aj príjmy z nej.  

Starosta Dechtíc chcel získať fondy pre zdravotné stredisko. Kvôli lekárom ale nemôže: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy