Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Boss košickej mafie Okoličány je viac ako rok na úteku. Advokát nevylučuje, že si zmenil identitu
Zdielať na

Boss košickej mafie Okoličány je viac ako rok na úteku. Advokát nevylučuje, že si zmenil identitu

BRATISLAVA / Boss košického zločineckého gangu Robert Okoličány, odsúdený na doživotie, je stále na úteku. Na pojednávanie najvyššieho súdu v roku 2018 neprišiel a v deň právoplatného rozsudku zmizol. Polícia ho pritom mala v tom čase sledovať. Teraz sa jej nedarí ho dolapiť už viac ako rok a pol.

"Po odsúdenom polícia samozrejme naďalej pátra. Bližšie okolnosti nebudeme uvádzať," uviedol hovorca Prezídia policajného zboru SR Michal Slivka. "Nie je vylúčené, že polícia sleduje aj jeho rodinu, lebo tam môžu byť tie dôkazy o tom, kde sa môže nachádzať," vyjadril sa advokát Milan Ficek. 

Robert Okoličány bol odsúdený za viacero vrážd, za zosnovanie zločineckej skupiny a za ďalšie závažné trestné činy. Obžalobe čelil už v roku 2007. Nasledoval dlhý 11-ročný súdny proces so 16 páchateľmi. Definitívny verdikt padol až v apríli 2018 na Najvyššom súde SR. "Slovenská polícia veľa možností v tomto prípade nemá, pretože v tomto prípade sú dôležité medzinárodné zatykače a bude konať hlavne polícia v zahraničí," informoval ďalej advokát Ficek. 

To potvrdzuje aj fakt, že sa meno Okoličányho ocitlo na stránkach Interpolu, Europolu aj slovenského Patrosu. V čase rozsudku bol doma v Košiciach. Po jeho vynesení z domu vybehol s taškami a autom ušiel. Podľa posledných informácií išiel do Maďarska. "Čím skôr je dôležité zistiť, kde sa nachádza. Je dôvodný predpoklad, že to bude práve v krajine, kde tieto osoby nevydávajú," pokračoval Ficek. A tou je napríklad Belize, kde sa už roky skrýva hľadaný Karol Mello. Rezort spravodlivosti bol pri žiadosti o jeho vydanie neúspešný. V prípade Okoličányho sa skloňovali aj balkánske krajiny a tiež Thajsko. Nič z toho ale polícia nepotvrdila.  

"On nežije slobodne, pretože nemôže sa slobodne pohybovať. Navyše tú najväčšiu neslobodu má v sebe, pretože stále musí myslieť na to, že kedy príde ten okamih, kedy ho nájdu," povedal Dušan Kešický, klinický psychológ, súdny znalec. 

Podľa klinického psychológa každá hľadaná osoba na úteku musí nepretržite žiť v strehu. Prezradiť ju totiž môže aj maličkosť a detail. "Tá psychická záťaž vonku ako štvaná zver, je oveľa tažší ako dobre adaptovaný väzeň na doživotie s nádejou, že raz bude prepustený," pokračoval Kešický. Okrem toho podľa právnika, čím viac času uplynie, tým to bude pre políciu komplikovanejšie. "Nie je vylúčené, že tá identita mohla byť zmenená, že našiel také miesto, kde je veľmi komplikované, aby ho odhalili," dodal advokát Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy