Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Neonacisti demonštrovali v Bratislave za "svoju slobodu"
Zdielať na

Neonacisti demonštrovali v Bratislave za "svoju slobodu"

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Polícia nezasiahla napriek tomu, že svedkovia počuli vykrikovať rasistické heslá

"Chceme hovoriť o slobode ako takej, slobode vedeckého bádania, ktorá je u nás potlačovaná paragrafmi, slobode zhromažďovania, ktorá bola v minulosti zakazovaná nám alebo nejakým iným ľudom, slobode tlače, myšlienok, prejavov...," uviedol Michal Laššák z občianskeho združenia Slovenská pospolitosť.

Ministerstvo vnútra podľa neho rozhodlo o rozpustení združenia na základe vykonštruovaných princípov. "Združenie roznecuje nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov, čím sleduje dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR a zákonmi,", uviedlo MV SR vo svojom stanovisku. "Stále hovoria, že potláčame nejaké práva, keď mi dovediete človeka, ktorý mi povie, že som mu potlačil nejaké práva, tak mu dám tisíc korún," konštatoval Laššák.

Na pochod, ktorý na niektorých miestach nakrátko obmedzil aj dopravu, sa prišiel osobne pozrieť aj policajný viceprezident Stanislav Jankovič. "Som tu dnes preto, že je 17. november a je takýchto akcií viacero a zvyknem sa na to pozrieť, ako sú zabezpečené a organizované z našej strany," uviedol na margo svojej prítomnosti.

"To, že neonacisti pochodujú po Bratislave, je neakceptovateľné," konštatoval Juraj Kiss z organizácie Ľudia proti rasizmu. Z davu počul rôzne výkriky ako "kamaráti na stráž". Domnieva sa, že tu došlo k propagácii fašizmu a nacizmu a polícia mala zakročiť. "Sám som ich o to požiadal, ale nereagovali."

Zdielať na

Najčítanejšie správy