Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Do tretice všetko dobré. Šesťmiliónovú dotáciu na elektromobily záujemcovia vyčerpali za rekordný čas
Zdielať na

Do tretice všetko dobré. Šesťmiliónovú dotáciu na elektromobily záujemcovia vyčerpali za rekordný čas

BRATISLAVA / Do tretice všetko dobré - mohlo si vydýchnuť ministerstvo hospodárstva. Dnes sa totiž po jednom nevydarenom pokuse a druhom odloženom, konečne podarilo úspešne spustiť online registráciu na dotácie na elektromobily. Suma šesť miliónov eur bola vyčerpaná rýchlosťou akú na ministerstve nikto netipoval.

Tentoraz bola stránka na registráciu žiadostí o dotácie na elektromobily vraj podrobená pred spustením poriadnym zaťažkávacím skúškam a server mal byť údajne silnejší, ako tie v bankách. Zákulisné informácie ostali bez potvrdenia, no registrácia bola spustená úspešne. Po 21 sekundách sa dočkal prvý žiadateľ, po minúte 40 padol prvý milión, a za 3 minúty 40 všetkých šesť miliónov. Takúto rýchlosť vyčerpania dotácií, ktoré boli o milión vyššie ako uplynulý týždeň, čakal málokto. "My sme mali rôzne stávky na ministerstve, taká najoptimistickejšia bola, že za mesiac sa to minie, ale málo ľudí tipovalo, že do troch minút," uviedol Vojtech Ferencz, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR. 

Počet registrácií však narastal aj po vyčerpaní 6-miliónovej sumy a uzavrie sa až okolo 20:00. "To už ide do zásobníka, to znamená, že ak niekto nesplní to, čo má a bude nad čiarou, tak tá čiara sa bude posúvať," vysvetlil Vojtech Ferencz.

Šesť miliónov sa vyčerpalo po zaregistrovaní 668 žiadostí o dotáciu na celkovo 786 áut. Z toho iba 97 plug-inov. Mestá a obce však medzi žiadateľmi nefigurujú. Naopak najviac ich bolo medzi podnikateľskými subjektmi. "Tešíme sa takému veľkému záujmu. Myslím, že tentokrát sa to už dobre zvládlo," pochvalne povedala Alexandra Velická, riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. 

Už teraz je známe, že viacerí urobili v registrácii chyby, napríklad napísali zle email alebo iný potrebný údaj. Každý takýto prípad sa bude posudzovať zvlášť. "Čo sa týka žiadateľov, ktorí uspeli, bude im zasielaná žiadosť o dotáciu do mailu, ktorá bude predvyplnená a následne majú oni povinnosť ju podať," dodala Alexandra Velická. Budú mať na to 40 dní od doručenia.

Súvisiace články