Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Historický úspech slovenského vína. Presadili sme sa v Michelinskej reštaurácii v Taliansku
Zdielať na

Historický úspech slovenského vína. Presadili sme sa v Michelinskej reštaurácii v Taliansku

SLOVENSKO/TALIANSKO / Rizling Rýnsky ročník 2017 bude ponúkaný v trojhviezdičkovej Michelinskej reštaurácii. Pre vinárov je to o to väčšia radosť, že sa presadili vo vinárskej krajine v Taliansku. Samotní vinári priznávajú, že za týmto úspechom je zhoda rôznych okolností.

Hrozno sa urodilo na južnom Slovensku, no víno dozrievalo vo Svätom Jure v pivnici Pálfyovského kaštieľa.

Do jednej zo svojich reštaurácii si ho vybral kuchársky kráľ Enrico Bartolini. Na konte má so svojimi piatimi reštauráciami v Taliansku neuveriteľných 8 hviezd.

"Dostal sa do kategórií víno, ktoré sa bude používať aj ne menu a budeme mať s ním zastúpenie ako jediné slovenské víno vo vínnej karte," priblížil Miroslav Balla, somelier a obchodník s vínom. 

"Čakali sme a počúvali sme, sledovali sme, degustovali sme, čo to víno robí, čo si pýta," zhodnotil Michal Rigan, hlavný technológ vo vinárskej firme. 

Nejde pritom o jediné víno, ktoré reprezentuje Slovensko v zahraničí. Na Slovensko už putoval titul svetového šampióna, ako aj množstvo medailí.

"Keď v roku 2010 jeden slovenský vinár získal so svojim ružovým Cabernetom ocenenie najlepšie ružové víno na svetovej súťaži v Paríži a z historického hľadiska máme Tokaj, je to oblasť, ktorú majú len dve krajiny na svete a sme veľmi uznávaní hlavne bielymi vínami," upresnil Miroslav Balla. 

Do 3 hviezdičkovej Michelinskej reštaurácie takejto kategórie sa slovenské víno ešte nedostalo. S akým jedlom bude v Michelinskej reštaurácii podavané víno zo Svätého Jura, ešte nie je známe.

Na Slovensku však výborne ladí s typom syra, ktorý by nám ako prvý zrejme nenapadol. "Hodí sa k tomu najviac tradičnému jedlu na Slovensku, to sú bryndzové halušky," skonštatoval Jirka Zajíček, šéfkuchár reštaurácie. 

Aj víno podlieha móde. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy