Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovo proti slovu. Bojnické kúpele a Hornonitrianske bane sa museli postaviť pred súd
Zdielať na

Slovo proti slovu. Bojnické kúpele a Hornonitrianske bane sa museli postaviť pred súd

HORNÁ NITRA / Na Hornej Nitre si obrazne povedané skočili do vlasov dvaja najväčší zamestnávatelia. Hornonitrianske bane a Bojnické kúpele. Kúpele tvrdia, že bane im ničia liečivé pramene, devastujú životné prostredie, či predávajú nekvalitné uhlie. Bane na nich podali žalobu. A ich právnička teraz vychádzala z budovy Okresného súdu v Prievidzi ako víťazka.

"Kúpele Bojnice v tlačových správach uviedli vo vzťahu k spoločnosti hornonitrianske bane nepravdivé a difamujúce informácie, ktoré vážnym spôsobom zasiahli do dobrého mena tejto spoločnosti," vyjadrila sa sudkyňa Okresného súdu Prievidza. Takto sa 9. decembra na Okresnom súde v Prievidzi skončil spor dvoch veľkých rivalov - bojnických kúpeľov a hornonitrianskych baní. Tým sa nepáčilo, ako sa o nich kúpele vyjadrujú v médiách, a preto podali žalobu. "Boli uverejnené viaceré nepravdivé tvrdenia v tlačových správach, ktoré uviedli bane v médiách," povedal právny zástupca hornonitrianskych baní  Branislav Jablonka. 

"My sme znepokojení z tohto súdneho konania, považujeme to za ohrozenie slobody prejavu na Slovensku," vyjadril sa právny zástupca Kúpele Bojnice  Pavol Poláček. 

Kúpele okrem iného tvrdia, že kvôli banskej činnosti strácajú vo vrtoch liečivú vodu, a že bane znečisťujú životné prostredie. "To, že ťažba uhlia a jeho spaľovanie ničí ovzdušie, je jasné a to sa nemusí prejednávať na súde," poznamenal Slavomír Eliáš, predseda predstavenstva Kúpele Bojnice.  Podľa súdu kúpele poškodili dobré meno baní aj tým, že vyhlasujú, že predávajú nekvalitné uhlie, že majú podiel na zvýšenom počte onkologických ochorení, či poberajú neoprávnene dotácie. "Súd je toho názoru, že žalovaný prekročil ústavou garantovanú slobodu prejavu a zasiahol do práv žalobcu," vyhlásila sudkyňa. Kúpele sa musia nielen ospravedlniť, ale zaplatiť pokutu 10 000 eur. Kúpele si ale myslia presný opak, a preto sa odvolajú. V kauze tak bude rozhodovať krajský súd v Trenčíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy