Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 30. novembra?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 30. novembra?

BRATISLAVA / Prehľad tlače z novembra 1989 ukončíme pohľadom do vydaní denníkov z tridsiateho novembra. Cítiť z nich, že hoci od brutálneho potlačenia študentskej demonštrácie neprešli v tej chvíli ani dva týždne, situácia v krajine sa zmenila o stoosemdesiat stupňov. Z dnešného pohľadu je však zaujímavé prečítať si napríklad aj o vtedajšom nakupovaní potravín, či vianočných darčekov

Orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Rudé Právo informuje o mimoriadnej schôdzi Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. Poslanci na ňom schválili zmeny v ústave. Bol zrušený článok o vedúcej úlohe komunistickej strany v spoločnosti. Významnými úpravami prešli aj ďalšie články ústavy.

Denník Slovenského ústredného výboru Socialistického zväzu mládeže Smena hlási, že generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Karel Urbánek požiadal generálneho prokurátora ČSSR a generálneho prokurátora ČSR, ako aj Ústrednú kontrolnú a revíznu komisiu o maximálne urýchlenie vyšetrovania poľutovaniahodných udalostí, ku ktorým došlo v Prahe, 17. novembra.

V článku s titulkom "Život ide ďalej" pripomína Smena bremeno každodenného života, ktoré si čitatelia ponesú aj naďalej. Nikto za nich totiž nevystojí rad na zamrznuté mandarinky, ktoré začnú na druhý deň hniť, či nekúpi vianočné darčeky. Vedúca obľúbeného bratislavského hračkárstva si pre denník povzdychla, že tak ako vždy: Ničoho nikdy nie je dosť. Aktuálne v ňom čakajú na hračkárske vysávače, sľúbené z NDR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy