Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 21. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 21. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Aj 21. novembra zaberali prvé stránky dennej tlače informácie z demonštrácií a štrajkov, ktoré sa šírili krajinou. K prvým odvážnym protestujúcim sa postupne pridávali ďalší a ďalší, a to nielen v Prahe, či v Bratislave. Stranícka tlač však stále trvala na tom, že nestabilitu v spoločnosti spôsobili nepravdivé informácie.

Orgán ústredného výboru komunistickej strany Slovenska Pravda aj Orgán ústredného výboru komunistickej strany Československa Rudé právo svorne informujú o mimoriadnej schôdzi vlády Československej socialistickej republiky, Slovenskej socialistickej republiky aj Českej socialistickej republiky, na ktorej sa zaoberali udalosťami, ktoré nasledovali po študentskej manifestácii k výročiu sedemnásteho novembra 1939. Obozámili sa so správou o priebehu piatkových a nasledujúcich demonštrácií.

Rudé právo píše, že pod dojmom nepravdivých informácií sa v pondelok na Václavskom námestí zhromaždilo okolo stopäťdesiat tisíc ľudí, prevažne študentov stredných a vysokých škôl. Zároveň prináša informácie o štrajku vysokoškolákov aj divadelníkov. Robotníci vyzývajú podľa Rudého práva na pokoj a žiadajú pravdivé informácie. Večerník informuje o pochode asi šiestich tisícok vysokoškolákov, ktorí sa vydali v Bratislave z Mlynov na svoje vysoké školy.

Okrem rokovania študentov, ktoré viedol štrajkový koordinačný výbor Filozofickej fakulty Univerzity Komenského informuje aj o vystúpení v opere Slovenského národného divadla. Jej sólisti, členovia zboru, orchestra a technici predstúpili pred obecenstvo a vyhlásili, že sa pridávajú k rozhodnutiu českých kolegov a činohry SND a na znak protestu voči násiliu predchádzajúcich dní neodohrajú predstavenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy