Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 20. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 20. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Pred tridsiatimi rokmi bola už denná tlač v Československu plná správ o udalostiach zo sedemnásteho novembra. Režim sa nemohol viac tváriť, že sa nič nedeje. Divadelníci v Prahe aj v Bratislave spolu so študentmi štrajkovali a žiadali vyšetrenie brutálneho zásahu na Národnej triede. V Prahe sa deň predtým zrodilo Občianske fórum, v Bratislave zase Verejnosť proti násiliu. Vlna odporu sa šírila krajinou. Čitatelia dennej tlače sa však mnoho z toho, čo sa deje, zatiaľ dozvedieť nemohli.

Protisocialistické sily vyvolávajú spoločenský nepokoj. To je podtitulok článku Orgánu ústredného výboru komunistickej strany Československa Rudé právo, v ktorom informuje o šírení zámernej dezinformácie, že počas demonštrácie, ku ktorej došlo v piatok večer v Prahe, jeden z účastníkov zahynul.

V úvodníku zase konštatuje, že rôzne skupiny ľudí sa snažia vyvolať konfrontáciu so štátnou mocou, destabilizovať politickú situáciu a vyvolať ovzdušie spoločenského nepokoja.

Jiří Kohout zase v článku "Očité svedectvo" píše, že k zrážkam a použitiu obuškov počas demonštrácie došlo v prípadoch, keď konkrétna osoba kládla odpor pri zadržiavaní, či zisťovaní totožnosti.

Mladíci z vyvýšených miest vraj kričali rôzne heslá ako "Chceme novú vládu" "Obeste komunistov" "Preč s armádou", či "Už to začalo, nedá sa skončiť", ktoré po nich dav opakoval.

Noviny československej strany socialistickej Svobodné slovo informujú, že pražské divadlá v sobotu 18. novembra prestali hrať. Divadelníci tak podľa denníka zareagovali na udalosti, ku ktorým došlo predošlý deň na Národnej triede v Prahe.

Na pôde Realistického divadla situáciu prítomným divákom vysvetlila skupina herečiek a hercov vrátane Milana Kňažka a Ela Romančíka. Riaditelia troch pražských divadiel neskôr oznámili národným výborom, že štrajk bude trvať až kým sa záležitosť masakru nevyšetrí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy