Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Kolíňanoch pochovali Marianu (21) a Alexa (16), ktorí zomreli pri tragickej nehode autobusu
Zdielať na

V Kolíňanoch pochovali Marianu (21) a Alexa (16), ktorí zomreli pri tragickej nehode autobusu

KOLIŇANY / Stovky ľudí sa prišlo poslednýkrát rozlúčiť s 21-ročnou Marianou, ktorá v stredu sedela v autobuse smrti. Okrem nej si zrážka autobusu a nákladného auta vyžiadala ďalších 11 obetí. Ďalších 20 ľudí bolo zranených.

Na cintoríne v Kolíňanoch pochovali v sobotu dve obete. Od 13:00 hodiny mala pohreb 21-ročná Marianka. O dve hodiny neskor sa rozlúčili so 16-ročným Alexom. S mladými ľuďmi sa prišla rozlúčiť rodina, kamaráti, ale aj množstvo obyvateľov Kolíňan. Smutný deň podčiarkoval aj jemný dážď. Mariana a Alex sú dve z dvanástich obetí nehody autobusu.

Deväť z 20 zranených už prepustili domov. 15-ročný Sebastián stále bojuje o život. O príčinách nehody, ktorá zasiahla celé Slovensko, je podľa ministerstva vnútra, ešte predčasné hovoriť. Autobus aj nákladné auto, teda to, čo z nich zostalo, sú už na expertíze. 

V autobuse smrti sedel aj 17-ročný Andreas, hovorí o tom, že mal šťastie v nešťastí. Uvedomuje, čo všetko sa mu mohlo stať. V stredu išiel študent domov zo školy. Spolu s kamarátmi a spolužiakmi sadli do autobusu. On sedel sám v tretej rade za vodičom. Všetko bolo v poriadku až do chvíle, keď sa na autobus vyrútilo nákladné auto. "Tam kričali ľudia ako nabúral autobus. Sme sa prevrátili, som vybehol von a išiel hľadať pomoc," opisuje udalosti.  

Andreas si spomína, že doráňaný dobehol k vodičovi, ktorý stál pri ňom najbližšie. Kričal že havarovali, aby rýchlo privolal pomoc. Vodič sa ho okamžite ujal. "Ja som sa zaujímal, nech tam zavolajú ľudí, a potom mi ten pán zaviazal hlavu. Dal mi napiť a ošetril mi hlavu, vraví ďalej Andreas. 

Vodičovi, ktorý býva v Golianove je rodina vďačná, sú s ním aj v kontakte On však pomoc berie ako samozrejmosť. Stretnúť sa chcú ešte aj osobne. "On, že je rád, že mu prišiel Andreas do cesty, lebo ten krik čo tam počul," hovorí chlapcova matka Žaneta Nagová. 

Chlapec ešte povedal, že fyzicky sa zotaví, ale na to, čo zažil v živote nezabudne. Spomína si, ako sa snažil vodič autobusu zrážke zabrániť.

V piatok bol vyhlásený štátny smútok. Do obcí a pred strednú školu, kam chodili zosnulí študenti do školy, prišli zapáliť sviečku aj prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini. 

​Na nedeľu je plánovaná v Kolíňanoch zádušná omša za všetky obete nehody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy