Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku sú už nové vakcíny proti chrípke. Lekári ich odporúčajú, pacienti sa ich ale obávajú
Zdielať na

Na Slovensku sú už nové vakcíny proti chrípke. Lekári ich odporúčajú, pacienti sa ich ale obávajú

BRATISLAVA / Vakcíny proti chrípke sú už dostupné. Tento rok síce s výrazným omeškaním, ale predsa. Lekári očkovanie odporúčajú a to najmä v novembri a decembri, ľudia však majú pred novou vakcínou rešpekt. Tohto roku je po prvýkrát štvorvalentná, teda namiesto troch je účinná voči štyrom typom chrípky.

Chorých na akútno-respiračné ochorenia pribúda. Je ich cez 40 tisíc ľudí plus cez tri tisíc na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Zatvorených pre vysokú chorobnosť je sedem materských škôl. Z toho tri v Košickom kraji. Očkovať proti chrípke je možné už od októbra, no záujem bol v predchádzajúcich týždňoch vyšší ako počet vakcín v lekárňach.

"Vakcína Influvac Tetra bola prvýkrát dovezená v počte 80 071 ks v auguste. Druhá dodávka bola uvoľnená na trh dňa 5.11.2019 v počte 20 000 ks a podľa informácií od držiteľa je naplánovaná ďalšia dodávka v počte 20 000 ks v druhej polovici novembra. Dovoz vakcíny Vaxigrip Tetra 10x0,5 ml bol 15.10.2019 v počte 5 000 ks a 31.10.2019 v počte 6 127 balení," informuje hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemiková. 

Vakcíny sú teda dostupné od oboch výrobcov. "Odporúčam očkovanie hlavne ľudom so srdcovo-cievnym ochoreniami, cukrovkárom, onkologickým teda aj iným s oslabenou imunitou," vraví hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. No ľudia majú stále na očkovanie proti chrípke vyhranený názor. "Očkovať sa nedám, lebo minule som sa dala a ochorela som," vraví jedna z opýtaných. 

"Ľudia sa nemusia báť. To, že je štvorvalentná je len dobre, pretože minulé roky boli chránení proti chrípke typu A a teraz sú chránení aj proti chrípke typu B," vysvetľuje Šimková. 

"Ľudia neochorejú na chrípku ani na infekciu dýchacích ciest z dôvodu podania vakcíny proti chrípke. Očkovacie látky proti chrípke totiž obsahujú časti vírusov chrípky, ktoré samotné nie sú schopné vyvolať ochorenie. Organizmus si začína vytvárať ochranné protilátky proti vírusu chrípky asi po desiatich až štrnástich dňoch po očkovaní, ochrana trvá približne šesť mesiacov," snaží sa vysvetliť hovorkyňa Úrade verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

Očkovať proti chrípke sa ale neodporúča ľudom, ktorí sú alergickí na vajíčka. "Tie vakcíny sa testujú na živej biokultúre, ale aj títo to môžu urobiť, ale pod dohľadom špecialistov v špecializovanom centre. Pri alergikoch je na zváženie či benefit bude väčší ako možno nežiadúce účinky," dodáva Šimková. V minulej sezóne zaznamenali iba tri hlásenia nežiadúcich účinkov a to bolesť brucha, vracanie, hnačka a bolesť svalov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy