Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 11. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 11. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Jedenásteho novembra 1989 bola sobota. Naše denníky po prvýkrát prinášajú o niečo viac informácií o prelomových udalostiach v Berlíne a otvorení hraníc medzi východným a západným Nemeckom. Píšu o optimálnej reakcii vedenia Nemeckej demokratickej republiky na mimoriadny tlak. Neprešiel ani týždeň a rovnaký tlak sa začal rýchlo vytvárať aj v Československu.

Slobodnejšie cestovanie. To je titulok článku, v ktorom denník Revolučného odborového hnutia Práca informuje o výsledkoch desiateho zasadania Ústredného výboru Jednotnej socialistickej strany Nemecka v Berlíne, ktoré sa skončilo po trojdňovom rokovaní.

Jedným z jeho výsledkov je otvorenie hraníc NDR s NSR a Západným Berlínom. Možnosť navštíviť Západný Berlín bez výjazdného oprávnenia využilo v prvých hodinách okolo päťdesiattisíc občanov hlavného mesta NDR.

Orgán strany Slobody Ľud píše, že západonemecký kancelár Kohl prerušil návštevu Poľska, aby sa v Západnom Berlíne zúčastnil naliehovaného zasadania vlády o situácii, ktorá vznikla v dôsledku nových opatrení NDR. Zároveň podľa denníka vyhlásil, že je v záujme vlády NSR, aby v NDR zostalo čo najviac ľudí.

Orgán Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy Šport si zase v týždennom prehľade všíma jubilejný, dvadsiaty ročník newyorského maratónu, svadbu argentínskej futbalovej hviezdy v službách Neapola Diega Maradonu, či starosti futbalistov Spojených štátov v kvalifikácii na Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa uskutočnia nasledujúci rok v Taliansku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy