Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 9. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 9. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Vo štvrtok, deviateho novembra 1989 sa v našich denníkoch zobrazila krátka zmienka o narušeniach osláv Veľkého októbra v niektorých častiach Sovietskeho zväzu. Bola však pochovaná hlboko v oslavných ódach na manifestácie, ktoré boli podľa správ, zverejnených v našej tlači odvolávajúcej sa na tú sovietsku, spontánne a radostné. Večer v tento deň došlo k udalosti, ktorá zmenila tvár Európy. Do dejín sa zapísala ako chvíľa, kedy padol Berlínsky múr.

Denník Revolučného odborového hnutia Práca zverejňuje reakcie sovietskej tlače na manifestácie, usporiadané pri príležitosti sedemdesiateho druhého výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie.

​Tá poukazuje na to, že oslavy boli zvyčajne spontánne, radostné a demokratické. Orgán strany slovenskej obrody Ľud prináša pod titulkom "Malá exkurzia do veľkého sveta" pohľad na sovietsku rockovú scénu v súčasnosti.

Orgán ústredného výboru komunistickej strany Slovenska Pravda zase informuje, že kancelár Nemeckej spolkovej republiky Kohl spochybňuje povojnové usporiadanie v Európe. Poukázal vraj aj na to, že masový odchod ľudí z Nemeckej demokratickej republiky nie je v záujme Nemcov a nemôže byť cieľom rozumnej nemeckej politiky. Orgán Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy Šport rozoberá cenné víťazstvo československých stolných tenistov nad súpermi z Nemeckej spolkovej republiky. Zvíťazili 4:3, keď víťazný bod vydoloval Tomáš Janči.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy