Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
EFEKTIA 2019: Toto sú najlepšie energetické projekty na Slovensku, ktoré ušetria tisíce eurcirkuláciu a filtráciu vody
Zdielať na

EFEKTIA 2019: Toto sú najlepšie energetické projekty na Slovensku, ktoré ušetria tisíce eurcirkuláciu a filtráciu vody

BRATISLAVA / V Bratislave oceňovali efektivitu energetických projektov. Tohtoročnú hlavnú cenu EFEKTIA 2019 získal projekt Zvýšenie energetickej efektívnosti Nemocnice Vranov nad Topľou, realizovaný spoločnosťou e-Dome, a.s. Vďaka vyššej efektívnosti budovy nemocnica ročne ušetrí až 88 000 Eur na energiách a zníži objem skleníkových plynov na úrovni 400 ton ročne.

V nemocnici vo Vranove nad Topľou bolo zrekonštruované tepelné hospodárstvo a modernizované vzduchotechnické zariadenia. Zavedený bol tiež systém energetického manažmentu a monitoringu prevádzky technologických zariadení. Celý projekt splnil podmienky realizácie metódou GES bez potreby investície zo strany nemocnice.  

Kategória Verejný sektor

V kategórii verejný sektor zvíťazil projekt EPC (Energy performance contracting, t. j. Garantovaná energetická služba – GES) pre Základnú školu s materskou školou F. J. Fugu vo Vinnom. V škole zmodernizovali vykurovací systém za účelom zníženia spotreby energie formou permanentného energetického manažmentu. Vďaka využitiu garantovanej energetickej služby dodávateľ technológie škole zo zákona garantuje vopred deklarovanú úsporu energie. Náklady na vykurovanie vďaka rekonštrukcii klesti o 20%. Ušetrené peniaze môže škola investovať do svojej ďalšej modernizácie, alebo skvalitneniu vyučovacieho procesu. 

Striebornú priečku obsadil projekt Poskytovanie energetických služieb metódou GES v krytom bazéne v Košiciach. Plaváreň zmodernizovala umelé osvetlenie, cirkuláciu a filtráciu vody a zrekonštruovala výmenníkovú stanicu. Automatizované osvetlenie pomohlo skrášliť bazénovú halu a poskytnúť lepšie svetelné podmienky pre televízne prenosy. Filtrácia a cirkulácia je v bezporuchovej prevádzke a centrálne ovládaná výmenníková stanica poskytuje príjemný teplotný komfort. Tento projekt bol tiež zrealizovaný ako garantovaná energetická služba. 

Tretie miesto v rámci verejného sektoru získal projekt Zvýšenie energetickej efektívnosti budov ŠD 1 UMB. Realizátor zvýšil energetickú efektívnosť budovy, odstránil havarijný stav striech a obvodového plášťa. Na ohrev teplej úžitkovej vody a zabezpečenie požadovaného komfortu pre ubytovaný študentov využil obnoviteľné zdroje. Ročne takto univerzita ušetrí 231 204 kWh plynu a zníži emisie o 62 425 ton.

Kategória Súkromný sektor

Ocenenie za prvé miesto v kategórii súkromný sektor získal Národný futbalový štadión. Cieľom projektu je dodávať energiu z najvyššieho možného podielu obnoviteľných zdrojov energií. Tento projekt je dôkazom toho, že unikátne výsledky sa dajú dosiahnuť aj využívaním podielu obnoviteľných zdrojov energie na vykurovanie a chladenie zároveň.

Druhú priečku obsadil projekt Rekonštrukcia a modernizácia priemyselného osvetlenia na LED s automatickým riadením. Vďaka modernizácii a automatizácii spoločnosť GOHR ročne ušetrí až 79% nákladov oproti pôvodnému stavu.

Tretie miesto bolo udelené projektu Modernizácie osvetlenia výrobných hál spol. DEUFOL Slovakia, s.r.o. Nové automatizované osvetlenie zabezpečuje konštantnú úroveň osvetlenia a je rozdelené do 12 samostatných zón. Modernizácia priniesla 74% úsporu elektrickej energie v porovnaní s predchádzajúcim stavom a je nenáročná na údržbu.

Víťazné projekty súťaže EFEKTIA 2019:
Kategória Verejný sektor
1.miesto Rekonštrukcia tepelného hospodárstva
Základnej školy s materskou školou F. J. Fugu
Realizátor: ZŠ s materskou školou F. J. Fugu a KOOR, s.r.o.
2.miesto Poskytovanie energetických služieb
metódou GES v krytom bazéne v Košiciach
Realizátor: Amper Savings, s.r.o.
3.miesto Zvýšenie energetickej
efektívnosti budov Študentského
domova Univerzity Mateja Bela
Realizátor: UMB, Banská Bystrica
Kategória Súkromný sektor
1.miesto Národný futbalový štadión Realizátor: Slovenské elektrárne – energetické služby, s.r.o. a Grafobal Group, a.s.
2.miesto Rekonštrukcia a modernizácia priemyselného osvetlenia na LED s automatickým
riadením v priestoroch spoločnosti GOHR, s.r.o.
Realizátor: KOOR, s.r.o. a GOHR Veľký Šariš
3.miesto Modernizácia osvetlenia výrobných hál spol. DEUFOL Slovakia, s.r.o. Realizátor: spoločnosť DEUFOL a Slovenské
elektrárne – energetické služby, s.r.o.
Hlavná cena  Zvýšenie energetickej efektívnosti Nemocnice Vranov nad Topľou Realizátor: e-Dome, a.s.

Viac o projekte sa dozviete aj TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy