Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vdove ostali po manželovi len ovce. Aby uživila štyri deti, musí ich predať
Zdielať na

Vdove ostali po manželovi len ovce. Aby uživila štyri deti, musí ich predať

KEŽMAROK / Začiatkom prázdnin tragédia obrátila život lendackej gazdovskej rodiny naruby. Manžel mladej Lenky sa stal obeťou vraždy. Zronená vdova teraz musí rozpredávať majetok, aby uživila ich štyri deti.

Smutný príbeh 33-ročnej Lenky začal v júli tohto roku, kedy jej na neďalekom salaši zavraždili manžela. Spolu so svojimi troma bratmi tam oslavovali narodeniny jedného z nich. Nikto nevie, prečo sa strhla taká brutálna hádka, že na jej konci dobodali Michala jeho dvaja súrodenci na smrť. "To sa nedá povedať, aké to je bez manžela," povedala manželka zavraždeného Michala Lenka Jašňáková.

Lenka ostala na štyri malé deti sama a bez príjmu. Sociálna poisťovňa bude zúfalej vdove vyplácať dôchodok vo výške 136,30 eur. "Sociálna poisťovňa postupovala v prípade výpočtu vdovského dôchodku i sirotských dôchodkov správne - tak, ako jej to určuje zákon o sociálnom poistení. Z pohľadu pani Jašňákovej "nízky" dôchodok zodpovedá nízkym zárobkom jej zomrelého manžela, od ktorých sa vdovský i sirotský dôchodok odvíja," povedal hovorca sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Stádo troch stoviek oviec, o ktoré sa spolu s manželom starali, teraz zúfalá vdova musí predať, aby mala s deťmi z čoho žiť. "Je to pre mňa taká osobná prehra, lebo jediné, čo mi po manželovi zostalo je toto stádo, on tú robotu miloval a ja to teraz musím dať preč," povedala Lenka. 

Aké možnosti má matka štyroch detí a ako vie pomôcť ministerstvo?

"Terénni sociálni pracovníci rodinu navštívia, preveria situáciu okolo sirotského dôchodku a poskytnú poradenstvo pri spísaní žiadosti. Takisto poskytnú poradenstvo pri spísaní žiadosti o príspevok na humanitárnu pomoc," uviedla Mária Hrehová z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

V Lendaku býva zvykom, že ak treba niekomu pomôcť, bez váhania sa tak stane. Ľudia urobili pre ženu a štyri siroty v dedine zbierku. Pomôcť vie v tomto prípade aspoň trochu aj obec. "Obec vie pomôcť formou jednorázovej pomoci, ak o to požiada, ide o trojnásobok životného minima," povedal prednosta obecného úradu v Lendaku Michal Marhefka. O osude vrahov jej manžela ešte nie je rozhodnuté.Obaja sú od júla vo väzbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy